Jimmie Åkesson: Misstroendeförklaring kan sätta fart på regeringen

Valet 2018: Sverigedemokraterna gör sitt bästa val någonsin

Publicerad 2018-09-10

Sverigedemokraterna har gjort ett rekordval och fick 17,6 procent av rösterna.

Nu ställer Jimmie Åkesson ultimatum till de andra partierna och öppnar upp för att tvinga bort statsminister Stefan Löfven.

– Vi kommer att rösta nej till alla regeringar som inte ger oss inflytande, säger han.

Vilket block som blir störst återstår att se. Det står däremot klart att Sverigedemokraterna har gjort sitt bästa val någonsin.

2014 fick SD 12,86 procent av rösterna i riksdagsvalet. Fyra år senare har partiet ökat med 4,7 procentenheter.

Jag kan omöjligt vara besviken. Vi har ökat mest av alla partier. Det är ett utgångsläge där de andra partierna tvingas prata med oss för att kunna styra det här landet. Det är svårt att vara missnöjd, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Inget parti har kontaktat SD

Åkesson sträcker ut en hand till Ulf Kristersson och säger att han borde kontakta honom om han vill bilda en regering.

– Vill man ha en majoritet i riksdagen så bör man prata med oss, säger han och tillägger att inget parti har kontaktat SD.

När det kommer till en misstroendeförklaring mot regeringen svarar Jimmie Åkesson att det skulle kunna vara ett alternativ.

– Vi kommer att ha ett möte nu på förmiddagen där vi kommer att diskutera alla tänkbara handlingsvägar. Det är en väg att sätta lite fart på Stefan Löfven. Han vägrar ju att avgå. Det skulle kunna vara ett alternativ.

Är det ditt enda alternativ om han inte väljer att avgå de närmsta dagarna?

– Nä, det blir en obligatorisk omröstning om statsministern om ett par veckor och då kommer vi att rösta nej till alla regeringar som inte ger oss något inflytande. Ju snabbare Stefan Löfven avgår desto bättre.

Listan med krav är lång

När det kommer till vilka frågor som SD kan tänka sig att ställa krav på för att rösta igenom en statsministerkandidat säger Jimmie Åkesson att de har en ganska lång lista.

– Det handlar om invandringspolitiken, om kriminalpolitiken, det handlar om integrationspolitiken, hälso- och sjukvården och pensionärerna.