LO om DÖ-beslutet: Otroligt ansvarslöst

Publicerad 2015-10-10

Alliansledarnas beslut att överge DÖ får minst sagt skilda mottaganden av arbetsmarknadens parter.

Flera företrädare för näringslivet välkomnar beslutet – men på LO riktar man stark kritik.

– Jag har aldrig sett så svagt ledarskap, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till Aftonbladet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att han blev chockad över beslutet i går.

– Det är exempellöst ansvarslöst av borgerliga partierna. Samtidigt som statsministern kallar till presskonferens om flyktingkatastrofen leker de borgerliga partierna politik. Ett handslag gäller till man har kommit överens om något annat. Vi måste komma ihåg att DÖ var de borgerliga partiernas idé från början, säger han.

”Farligt läge”

Thorwaldsson menar att tidpunkten att överge överenskommelsen är dåligt vald.

– Arbetslösheten är närmare åtta procent, vi har den största största flyktingkrisen på länge. Det här är ett farligt läge för våra medlemmar, ja för hela Sverige. Partiledarna borde lära sig av sina kommunalråd om hur man samarbetar över blockgränserna.

Motparten Svenskt näringsliv vill inte uttala sig i frågan, men enligt en kartläggning som Dagens industri gjorde tidigare i maj ville 71 av de 101 tillfrågade topparna inom näringslivet skrota DÖ, medan endast 14 ville ha den kvar.

”Inskräkning av demokratin”

Finansmannen Sven Hagströmer välkomnar Decemberöverenskommelsens död.

– Jag har varit emot det här sedan dagen den slöts. Den var en inskränkning i demokratin och den har gjort SD till martyer. Istället för att stoppa SD har det varit rena gödslet för dem, säger han.

Samtidigt tror han inte att utvecklingen får särskild stor betydelse för näringslivet. Och han tror inte att det blir något nyval.

– Det viktigaste nu är att få en tydlig migrationspolitik. Vi har inte högsta betyg på att integrera de som redan kommit och nu kommer det allt fler. Vi sköter det där uruselt. Man måste få ett blocköverskridande program för migrationspolitiken.

”Öppnar för långsiktig politik”

Även Marcus Strömberg, som är vd för friskolekoncernen Academedia är glad över beslutet.

– Jag tror att det här kan öppna upp för något som är alldeles nödvändigt. Det som ligger oss nära till hands är skolfrågor och för att vi ska ha en välfungerande skolpolitik måste man tänka långsiktigt. Jag hoppas att regeringen kan söka stöd hos oppositionen för att hitta långsiktiga lösningar, säger han.