Larmet: Barn vill ta sina liv – för att slippa kriget

Publicerad 2016-09-08

Självmordsvåg bland barn i Syrien

De har vuxit upp med dagliga bombningar och sett familjemedlemmar dödas.

Nu varnar Rädda Barnen för att självmord blir allt vanligare bland barn i Syrien.

– Vi behöver inte omvärldens sympati, vi behöver hjälp nu, säger en lärare i staden Madaya.

Den belägrade staden Madaya är en av de mest utsatta platserna i Syrien. I vintras nåddes omvärlden av skrämmande bilder på en svältande befolkning inne i staden. Då hade ingen hjälp kunnat passera regimens och Hizbollahs frontlinjer på flera månader.

Nioåring skjuten

När nyheten fick internationell uppmärksamhet släpptes till sist ett antal FN-konvojer med förnödenheter in i staden, men sedan dess har vägarna återigen stängts av och bara ett fåtal hjälpsändningar har kommit fram.

Samtidigt utsätts invånarna för dagliga bombningar och beskjutning.

Så sent som för en månad sedan sköts en nioårig flicka av en krypskytt när hon var på väg för att köpa medicin till sin mamma. Först efter påtryckningar genom en internationell kampanj tilläts hon att lämna staden för att få vård i Libanon.

Självmordsvåg

Situationen är så illa att de få läkare som fortfarande finns i Madaya varnar för en självmordsvåg bland barn och ungdomar. Den senaste månaden har minst 13 unga människor, den yngsta en 12-årig flicka, försökt att ta sina liv, skriver Rädda Barnen i en rapport.

– Hundratals  fler människor i staden lider av psykiska problem och psykisk sjukdom, inklusive svår depression och paranoia, berättar en lokal läkare för Rädda Barnen.

Någon specialiserad psykiatrisk vård eller ens grundläggande medicinsk behandling är inte tillgänglig.

Aftonbladet
Utrikes

Teckningar av kriget

Rula, en lokal lärare, säger till Rädda Barnen om livet under belägring och hur det påverkar barnen:

– När vi gör aktiviteter och exempelvis sjunger med dem, reagerar de inte alls. Inga barn skrattar som de normalt skulle göra.

Hon berättar att eleverna ofta ritar teckningar som föreställer barn som dödas i kriget.

– Vi behöver inte omvärldens sympati, vi behöver hjälp i den här krisen.

Snabb hjälp nödvändig

Enligt FN lever omkring fem miljoner människor i Syrien under någon form av belägring.

– Påfrestningarna att leva under dessa förhållanden i åratal utan avbrott är för mycket att bära, särskilt för barn, säger Sonia Khush, Rädda Barnens samordnare i Syrien i ett uttalande.

I Sverige understryker Britta Alin Åkerman, professor och expert på självmordsprevention, vikten av att barn som försökt ta sitt liv snabbt får akut hjälp.

– Riktigt unga personer har svårt att relatera till sin egen död, men kan ändå känna ett desperat behov av att komma ifrån en outhärdlig situation.

– Det som krävs akut är kontakt med någon som lyssnar och tar till sig den smärta som den unga personen känner. I förlängningen krävs oftast terapeutiska samtal med professionell personal.