Polis attackerad med köttyxa i New York

Publicerad 2016-09-16

En polisman ur tjänst attackerades på torsdagseftermiddagen, natten till fredag svensk tid, av en upprörd man som gick runt i centrala New York och viftade med en köttyxa.

Polisen avfyrade totalt 18 skott mot gärningmannen, som träffades mer än en gång, rapporterar amerikanska medier.

Händelsen inträffade vid femtiden, lokal tid, vid tunnelbanestationen Penn Station på Midtown, Manhattan i centrala New York, rapporterar Nymag.com. Polisen ska ha ryckt ut till platsen efter larm om att en man gick runt i området mitt i rusningstid och svingade en 28 cm lång köttyxa.

Trots uppmaningar ska mannen ha vägrat släppa sitt vapen.

Vittnet Jonathan Schneier säger till nyhetsbyrån AP att han var på väg från sitt jobb när han såg en skallig man, som inte såg ”särskilt stabil ut”, stå med en köttyxa på gatan, omgiven av en mindre grupp polismän som stod och skrek åt honom att släppa kniven.

I stället ska mannen ha vänt sig om och sprungit. Han jagades av polismän längs gatan, som vid ett tillfälle sköt honom med en taser, utan att det gav någon synbar effekt. En ledig kriminalpolis som råkade passera ryckte in för att hjälpa sina uniformerade kolleger och attackerades då av knivmannen. Polisen fördes senare till sjukhus med ett jack från tinningen till käken, uppger AP. Hans tillstånd uppges inte vara livshotande.

Polismännen beröms för insatsen

Polisen avfyrade totalt 18 skott mot den misstänkte gärningsmannen, som träffades minst två gånger. Han fördes till sjukhus i kritiskt men stabilt tillstånd, uppger polisen.

Polischefen William Bratton uppgav på torsdagskvällen att han anser att de inblandade poliserna agerat korrekt.

– Vi har en karaktär som springer längs gatan och viftar med en köttyxa, sa William Bratton och kommenterade sedan polismännens insatser.

– Jag vill berömma dem för deras mod.

Enligt den lokala tv-stationen CBS 2 ska händelsen ha inträffat efter bråk om en parkeringsanmärkning. Polisen uppger också att den misstänkte är känd sedan tidigare och har gripits ett dussintal gånger under de senaste åren, främst för mindre brott.

ANNONS