Spelade tv-spel – efter att han mördat sin mormor

Publicerad 2016-06-22

18-åringen inför rätta

GÄVLE. 18-åringen slog ihjäl sin 83-åriga mormor med en hammare. Sen gick han hem och spelade tv-spel.

I dag hålls rättegången mot 18-åringen som åtalats vid Gävle tingsrätt misstänkt för mord, ett dåd han erkänt.

Kammaråklagare Birgitta Fernlund sa i sin sakframställan att 18-åringen haft en mycket god relation med sin mormor.

– Han skottade snö, klippte gräs och gick till henne med dagstidningar, sa åklagaren.

11 april var 18-åringen hemma från skolan. Han gick till mormor den här dagen också. Först med tidningen och sedan för att lämna igen en såg han lånat. Han tyckte mormodern varit extra tjatig och var jätteirriterad på henne.

Spelade tv-spel efter mordet

Han återvände en tredje gång och tog då med sig en hammare som han gav sig på mormodern med. Hon fick ta emot tio slag mot huvudet i köket. Sen lämnade 18-åringen henne och gick hem där han gömde hammaren under sitt sängbord och började spela Playstation.

Tillsammans med en kamrat går han senare mot mormorders bostad i Sätra, Gävle. På vägen ringer han henne men får inget svar. De båda går hem till henne.

I köket ligger mormodern död badandes i blod.

– 18-åringen ringer 112 och säger att någon mördat hans mormor, som om han hittat henne av sen slump, säger åklagaren.

Inledningsvis misstänkte polisen inget brott. Men efter en rättsmedicinsk undersökning framgick det att hon sannolikt mördats.

Erkände i polisförhör

Vid nya förhör med 18-åringen erkänner han.

– Jag var jätteirriterad på henne, men det var jättetaskigt att mörda henne.

Den rättspsykiatriska underökning som gjorts visar att 18-åringen lider av en allvarlig psykisk störning och har även tidigare haft psykoser.

Förhöret med 18-åringen vid dagens förhandling hölls inom lyckta dörrar efter begäran av hans försvarare advokat Ulf Andersson.

– Då han är skör och mår dåligt är min bedömning att förhöret ska hållas inom stängda dörrar för att vi ska få rätt information av honom, menade advokaten och fick gehör av tingsrätten.

Rättegången avslutas senare idag men för Aftonbladet bekräftar åklagaren att hon kommer att yrka på rättspsykiatrisk vård för 18-åringen.

Följ ämnen i artikeln