Sverige överväger att införa tiggeriförbud

Uppdaterad 2016-08-19 | Publicerad 2016-08-18

"Regeringen överväger att införa tiggeriförbud", uppgav civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DN i en artikel som publicerades klockan 20 på torsdagen.

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning", kontrade MP:s gruppledare Maria Ferm med ett par timmar senare.

Nu hotar ännu ett uppslitande bråk inom regeringen.

Allt började klockan 20 på torsdagen. DN rapporterade då att regeringen överväger ett tiggeriförbud och vill studera de nordiska grannländernas modeller.

– Vår utgångspunkt är att tiggeri inte är en lösning på utanförskap, diskriminering och fattigdom. Vi kan inte övervältra ansvaret för problemet på de svenska kommunerna så att de ska ta fram hemsnickrade alternativ. Det måste tas fram en nationell lagstiftning som ger kommunerna rätt verktyg att hantera det, säger Ardalan Shekarabi (S), civil- och kommunminister, som just nu träffar sina nordiska kollegor i Reykjavik på Island.

– Hela utgångspunkten i regeringens arbete är att vi ska försvara och utveckla den svenska modellen. Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger han till DN.

Ett par timmar senare kommenterade Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet – som inte tycks hålla med om att regeringen öppnar för ett tiggeriförbud – saken för TT.

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp", skrev Maria Ferm, gruppledare och talesperson i migrationsfrågor, i en kort kommentar.

Tydlig dementi

Partiet avböjer en intervju med TT och har heller inte besvarat Aftonbladets intervjuförfrågan. Hanna Hessling, pressekreterare hos Gustav Fridolin, hänvisar i nuläget till Maria Ferms uttalande.

– Det är uppenbart att det inte finns någon enighet med tanke på att Miljöpartiet så tydligt dementerat att detta skulle vara regeringens politik, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på Timbro.

Han fortsätter:

– Detta är inte improviserat utan ett förankrat utspel. Då kan man välja att se det som en testballong eller som en livlig konflikt inom regeringen.

”Frågan har starkt symbolvärde”

Enligt Andreas Johansson Heinö är det troligt att Miljöpartiet kände till utspelet på förhand.

Vad kan splittringen få för följder?

– Frågan är hur länge Miljöpartiet kan stanna i regeringen. Att gå med på detta skulle vara en mycket hård smäll. Gränsen är nära för vad man kan gå med på, säger Andreas Johansson Heinö.

– Detta är svårare att motivera än den åtstramade flyktingpolitiken. Där förstod alla att det var en ohållbar situation för Sverige.

Skulle MP kunna lämna regeringen?

– Om S skulle sätta hårt mot hårt skulle regeringen kunna fällas. Nu tror jag inte S är beredda att gå så långt. Men frågan har en sådan dignitet att den skulle kunna få den effekten.

Moderaterna välkomnar initiativet, men partisekreterare Tomas Tobé tvivlar på vad regeringen egentligen tycker.

– Vi välkomnar om Socialdemokraterna nu har vaknat upp och är beredda att ta krafttag mot detta allvarliga samhällsproblem. Men det är ju väldigt oklart vad det här beskedet innebär. Statsminister Stefan Löfven har tidigare uttalat sig emot tiggeriförbud och senast jag kollade var Miljöpartiet en del av regeringen, säger han.

Kritik från Liberalerna

Även Allianspartierna är delade i frågan. Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, är kritisk.

"Det vore ett stort ingrepp i den fria rörligheten inom EU samt med hänsyn till flera andra konventioner om vi ska förbjuda att personer samlar in pengar", skriver han i ett uttalande, enligt TT.

Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson skriver i ett mejl till Aftonbladet:

"Det relevanta i ett politiskt förslag ska inte vara vem avsändaren är, varför vi naturligtvis välkomnar alla partier som lägger fram vår politik som sin egen. Samtidigt är det med viss förvåning vi tagit del av medierapporteringen kring regeringens aviserade tiggeriförbud, då Stefan Löfven tidigare konstaterat att förbud inte leder någon vart samt att han tidigare sagt att vår tunnelbanekampanj mot tiggeri var bedrövlig."

Nationellt förbud

Danmark har ett nationellt förbud och tiggeri kan ge upp till sex månaders fängelse. I Norge har kommunerna rätt att införa lokala förbud.

– Vi måste titta på erfarenheterna och effekterna av lagstiftningen i andra länder. Vad finns det för positiva och negativa följder? Vi måste vara ärliga och erkänna att det här är ett problem, trots aktiva insatser från regeringens sida, säger Ardalan Shekarabi.