Ny jättesten upptäckt i vårt solsystem

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-02-23

Nästan lika stor som Pluto

Amerikanska astronomer har hittat en ''nästanplanet'' längst ut i vårt solsystem. Den gigantiska stenen, inte mycket mindre än Pluto, får den provisoriska beteckningen 2004DW

Quaoar, tidigare ansedd att vara det största objektet i Kuiperbältet.

Blocket ingår i det så kallade Kuiperbältet, och kan därför få ny fart på diskussionen om var gränsen går för en planet - 2004DW tros vara 140-180 mil i diameter, jämfört med Plutos 230 mil.

– Om den är 1400 kilometer i diameter så är den 100 kilometer större än Quaoar, det tidigare största objektet som hittats där ute i Kuiperbältet, säger den norske astrofysikern Knut Jörgen Röed Ödegaard till NTB.

2004DW, Quaoar och deras Kuiperkollegor ser inte vidare dramatiska ut. Troligen är de bara jätteklumpar av sten och is, mörka som kol, möjligtvis med en svag nyans av grönt, som i sakta mak drar fram i rymdnatten. 2004DW tar över 300 jordår på sig att snurra ett enda varv runt solen. Men även ''bitarna som blev över'' när solsystemet skapades är intressanta.

Kan inte bortse från liv

– De kan även tänkas ha tjocka islager med flytande vatten under, dels på grund av värme från skapelsen och dels på grund av radioaktiva processer inne i kärnan. Vi kan faktiskt inte bortse från att det kan finnas primitivt liv där nere, säger Knut Jörgen Röed Ödegaard.

Det lär dock dröja innan vi kan ta en närmare titt på de mystiska isblocken. Avståndet till 2004DW är cirka 8,3 miljarder kilometer - 55 gånger så långt som från jorden till solen. Till och med ljuset, som tar sig från solen till oss på åtta minuter, behöver åtta timmar på sig ut till Kuiperbältet.

Med dagens rymdskeppsteknik skulle det ta människan 20 år att färdas till 2004DW. Om det skulle finnas motorväg skulle det ta över 8500 år att köra bil dit - utan vilopauser.

TT-NTB

Följ ämnen i artikeln