Fulla äckliga svin förstörde min resa

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I början av juli tänkte jag och min kompis Kicki att vi borde sluta klaga och göra något åt den ickeexisterande sommaren. Vi hade båda ett par tusen över och en kväll kände vi oss så där lite lagom galet vilda som man bara gör efter två sockerfria alkoläsk.

– Jag vet, skrek jag plötsligt. Vi drar på charter!

– JAAA! svarade Kicki både käckt och galet.

Vi är ju inte precis 18 längre, så efter en stunds diskuterande kom vi fram till att vad vi verkligen längtade efter var lugn och ro. Mysiga barer, pittoreska restauranger och ensamma stränder. Från våra vänner och familjer började det hagla in resetips, men vi kollade i resebyråernas glassiga kataloger och bestämde oss för Bulgarien. Så exotiskt och spännande. Ingen jävla svenne-Kreta här! Utav elva möjliga charterorter i landet var endast två benämnda som partyställen, perfekt tänkte vi! Och med elva-mot-två-oddsen kryssade vi lugnt i rutan för ”ospecificerat”. Ett par dagar före avresan började det dyka upp otäcka notiser i tidningarna. De handlade om våld, prostitution, sex, fylla och droger. Gemensamt för dem alla var orden Bulgarien och Sunny Beach. Vi skämtade med varann och våra vänner om att ”nu drar vi till Sunny Beach och super och knullar!”

– Nej, sa vi sen snabbt, vi ska till en liten pittoresk ort i Bulgarien, och bara ta det lugnt.

Jag glömmer aldrig hennes leende, den platinablonda reseledaren, när hon på den bulgariska flygplatsen gav oss papperet med vårt hotell.

– Grattis, tjejer! sa hon, ni har hamnat mitt i hjärtat av Sunny Beach!

Före turismen fanns inte Sunny Beach. Det är en lång strandremsa med en ”sunbed” per kvadratmeter, det vill säga cirka 20 000 svettiga charterturister som bränner sig, spiller glass, shoppar halsband med sina namn på, provar billabong-kepsar, pressar sig in i fejkade D&G-overaller fulare än bajskorvar, de prutar priser, rapar, äter flottiga pizzor och pasta med ost, ost och ost. Och självklart: super, super, super, vinglar, ramlar och är jävla äckliga svin! Till klockan sju varje morgon gör dom outtröttligt detta, vilket följaktligen även blev klockslaget vid vilket vi äntligen kunde somna! Då, äntligen tystnade Boten Anna, Mackarena, Mambo nr 5, Ketchuplåten och ... ja, du fattar.

Så en dag fick vi nog, vi liksom gav upp och bjöd till, vi klädde upp oss och tog tjuren vid hornen.

Om vi bara sänker våra förväntningar tillräckligt så måste väl även vi kunna ha lite kul resonerade vi.

Och vem vet, det hade vi kanske kunnat, om nu inte den där apfulla 16-åriga svenska bruden med push up-bh och röda axlar med vita streck hade spytt ner våra ben, kjolar och skor med en vinröd, tjock, kladdig gröt så fort vi äntrade klubben ”Grabbarna Bus” kl 23.10 mitt i hjärtat av Sunny Beach.

Kitty Jutbring

Följ ämnen i artikeln