Polisen kopplar inte bombhot till terror

TT

Publicerad 2019-02-09

Passagerarna, däribland flera landslagssimmare, kunde slutligen gå av planet. Polisen har fortfarande ingen misstänkt för bombhotet. Arkivbild.

Polisen har fortfarande inte gripit någon för bombhotet mot det Norwegianplan som lyfte från Arlanda i torsdags. Men man har kunnat utesluta en terrorkoppling.

– I nuläget kan vi inte se någon koppling till terror, säger polisens förundersökningsledare Linda Christensson till TT.

Planet av typen Boeing 737 hade över 170 människor ombord och var på väg från Arlanda till Nice i Frankrike. Det lyfte klockan 10.09 och efter en halvtimme kom larmet till flygräddningscentralen. Planet tvingades vända om och landade på Arlanda igen, något som är mycket ovanligt.

Väl på marken möttes planet av polisens insatsstyrka, vilket tyder på att man tog hotet på största allvar. Passagerarna evakuerades och nationella bombskyddet sökte igenom planet, men inget farligt föremål hittades.

Polisen vill inte berätta varifrån hotet kom, om det ringdes in, skedde via brev eller upptäcktes på sociala medier. Ingen person har gripits. Rubriceringen är grovt luftfartssabotage.

– Vi försöker lokalisera vem som har kommit in med det här hotet. Det finns ingen som är skäligen misstänkt, säger Linda Christensson.

Passagerarna, däribland flera elitsimmare från svenska simlandslaget, har hörts och utredningen fortgår.

– Vi tittar på allt material som finns, säger Christensson.