Frankrike: Elfte helgen med Gula västprotest

TT-AFP

Publicerad 2019-01-26

För elfte helgen i rad protesterade de så kallade Gula västarna i Frankrike på lördagen. I Paris greps 223 personer under dagen.

För elfte helgen i rad gav sig deltagare i proteströrelsen Gula västarna ut på gatorna i franska städer för att demonstrera mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Men antalet som ger sig ut på gatorna minskar stadigt och i Paris samlades enligt inrikesdepartementet omkring 2 500 demonstranter under lördagen. Förra helgen var motsvarande siffra 7 000.

Ändå blev det sammandrabbningar i Paris och polisen avfyrade tårgas och vattenkanoner mot demonstranter. Sammanlagt 223 personer greps under dagen i den franska huvudstaden, enligt lokala myndigheter.

Det hölls även demonstrationer på andra håll i landet och i den sydliga staden Montpellier skadades en polis av "en fyrverkeripjäs" , enligt ett myndighetsuttalande.

Rörelsen Gula västarna uppstod i mitten av november i protest mot höjda bränsleskatter. Men snart utvecklade sig protesterna i mer allmän riktning mot Macron och mot landets maktelit.

Den gångna veckan har en ny utveckling inom proteströrelsen tagit fart sedan en 37-årig sjuksköterska vid namn Ingrid Levavasseur meddelat att hon avser att leda en grupp Gula västar som kandiderar i EU-valet senare i vår. Enligt en opinionsundersökning skulle gruppen i dag kunna få 13 procent av väljarstödet.

Men alla inom rörelsen är inte positiva till den nya utvecklingen.

– Det finns en hård kärna som är redo att fortsätta kampen, säger en 42-årig man från en av Paris förorter till nyhetsbyrån AFP.

Men rörelsen är inte "tänkt att bli politisk", tillägger han.

Följ ämnen i artikeln