”Hitlers Tyskland ansvarigt – inte nazister”

avTT

1 av 2 | Foto: STR/AP
Polska högerextremister bär en stor polsk flagga genom Auschwitz.

Adolf Hitlers Tyskland ansvarade för Förintelsen, inte nazisterna, säger Polens premiärminister vid en minnesceremoni i Auschwitz.

Samtidigt marscherade polska högerextrema i genom koncentrationslägret i protest mot att polska offer inte uppmärksammas.

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki stod sida vid sida med flera av de sista ännu levande överlevarna från Auschwitzlägret utanför Krakow. På söndagen högtidlighålls Förintelsens minnesdag, men också befrielsen av koncentrationslägret för 74 år sedan.

– Hitlers Tyskland närdes av fascistideologin. . . Men all ondska kom från denna tyska stat och vi kan inte glömma bort det, för annars relativiserar vi ondska, sade Morawiecki vid ceremonin.

Distanserar polacker

Uttalandet kan kopplas till en polsk diskussion om att historiker ofta anklagar nazisterna för folkmordet på sex miljoner judar, snarare än tyskar och den tyska staten. Sedan förra året är det olagligt i Polen att anklaga Polen för inblandning i de brott som Nazityskland begick.

Medan Förintelseöverlevare och politiker samlades på en plats i koncentrationslägret, som i dag är ett utomhusmuseum, höll en grupp polska högerextremister en demonstration i en annan del. Enligt företrädare för gruppen anser man att den polska regeringen förbiser de polacker som dödades i kriget.

De bar polska flaggor, vissa med budskapet "Polsk förintelse" på, och sjöng den polska nationalsången.

Minister: Galna dårar

Det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) tagit stöd i och bidragit till en växande polsk nationalism. Man har då återupplivat tankebanor från kommunisttiden som innebar att det polska folket kunde gå rakryggat från andra världskriget, i strid med forskning som säger att tusentals polacker aktivt deltog i Förintelsen.

En oppositionspolitiker frågade Polens inrikesminister Joachim Brudzinski via Twitter hur lång tid det skulle ta för regeringen att reagera mot högerextrema manifestationer som denna.

"Om du försöker beskylla regeringen för antisemitismen i huvudena på allvarligt galna (anser jag) dårar, så är det oanständigt och oklokt", skriver Brudzinski i ett svar.

Enligt siffror från det amerikanska Förintelsemuséet i Washington dödade nazisterna också 1,9 miljoner icke-judiska polacker i kriget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tyskland

Polen

Nazism