Israel förbjuder nyhetskanal

Publicerad 2024-05-05

Israels regering har enhälligt röstat igenom ett lagförslag som nu ska användas för att stänga ner Al Jazeera i landet, rapporterar Haaretz.

Detta efter år av stark kritik mot nyhetskanalen.

Den senaste åtgärden är en del av en systematisk Israelisk attack för att tysta Al Jazeera, skriver nyhetskanalen i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Israel

I början av april föreslog Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och kommunikationsministern Shlomo Karhi en lag som skulle möjliggöra för regeringen att förbjuda tv-kanaler i landet. Nu har den röstats igenom.

Med stöd av den nya lagen har man nu beslutat att förbjuda den Qatar-ägda nyhetskanalen Al Jazeera.

Beslutet om nedstängningen gäller i 45 dagar, men kan förlängas. Lagen ska, enligt BBC, gälla fram till juli eller när striderna i Gaza slutat.

Israeliska myndigheter har i åratal kritiserat Al Jazeera för att ha en anti-israelisk agenda. Kritiken har intensifierat sedan Hamas storskaliga terrorattack mot Israel den sjunde oktober förra året. De har även anklagat kanalen för att ha samröre med Hamas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Ska stänga kontor

När lagförslaget presenterades sa premiärminister Benjamin Netanyahu att han skulle "agera omedelbart" för att stänga ner kanalens lokala redaktioner i Israel, skriver BBC.

Bland annat planerar man att att avsluta sändningarna på israeliska, arabiska och engelska. Man planerar även att konfiskera utrustning, förutom telefoner och datorer, och att begränsa Israels befolknings tillgång till kanalens hemsida.

Al Jazeera-journalisten Wael Dahdouh håller sin dödade son Hamzas hand. Hamza, som även han var journalist för nyhetskanalen Al Jazeera, dödades i ett israeliskt luftangrepp mot Gaza i början av januari. Al Jazeera är en av få nyhetskanaler som rapporterar inifrån Gaza under det rådande kriget mellan Hamas och Israel, och nu förbjuds alltså kanalen i Isr

”Systematisk israelisk attack”

Sedan kriget i Gaza bröt ut har Al Jazeera haft personal på plats i Gaza, där flera har dött till följd av kriget.

De kommenterar lagen, kritiken och anklagelserna i ett pressmeddelande, som publicerades samma dag som lagen föreslogs:

– Al Jazeera fördömer dessa uttalanden och ser det som inget annat än en farlig, orimlig lögn.

– Nyhetskanalen betonar att den senaste åtgärden är en del av en systematisk Israelisk attack för att tysta Al Jazeera, skriver de.