Länsstyrelsernas varning efter julshoppingen: Kan försvåra arbetet

Publicerad 2021-01-05

Politiker och tjänstemän som struntar i restriktionerna.

Medias bevakning av risker med vaccinet.

Länsstyrelsernas rapporter till regeringen innehåller flera varningar.

Den senaste tiden har det uppmärksammats att styrande politiker frångått de råd som de själva uppmanat till. Flera politiker har synts till i julhandeln och på olika resor. Det är något som kan leda till problem, och nu gäller det att inte fler följer politikernas exempel, enligt flera länsstyrelsers rapportering till regeringen.

”En utmaning är att fullt ut få efterlevnad av råden som innebär inskränkningar i människors liv samtidigt som det pågår en debatt om att styrande politiker och tjänstemän själva inte följer dem”, skriver Länsstyrelsen i Stockholm.

Generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, var på Kanarieöarna under julen.

”Kan skada förtroendet”

Länsstyrelserna uppmanar även till vikten av att följa Folkhälsomyndighetens råd. Anders Tegnell, statsepidemiolog, är inte säker på om politikernas agerande kan påverka efterlevnaden av restriktionerna. Däremot tror han att förtroendet för dem kan ta skada.

– Förtroendet för de här individerna kommer förmodligen minska. Men att det skulle påverka hur folk uppträder och hur folk följer rekommendationerna, det tycker jag är svårt att bedöma, säger Tegnell.

”Varje enskild persons beteende är helt avgörande - det du gör är skillnaden”, lyder en av uppmaningarna som Länsstyrelsen i Stockholms skriver i rapporten. Tegnell håller med.

– Jag tycker det är viktigt att vi alla i Sverige följer de här rekommendationerna som vi kan, utifrån de omständigheter vi lever i .

Mediebevakningen av vaccinet kan få negativ effekt.

Mediebevakning av vaccin kan få negativ effekt

Länsstyrelsen i Stockholm pekar på att mediernas bevakning av risker med vaccinet kan leda till att färre vaccinerar sig.

”Den pågående debatten och mediebevakningen av risker med vaccination, som kan påverka villigheten att vaccinera sig negativt beroende på vad media och intressegrupper lyfter kring vaccineringen”, skriver länet i rapporten.

Samtidigt har vaccineringen satt igång i hela landet. Information om vaccinet och hur vaccineringen ska gå till är något som flera län efterfrågar. De uppmanar även till att det behövs tydliga besked om munskydd i kollektivtrafiken, i rapporten till regeringen.

Inte bara dystra rapporter

Men, bilden som målas upp i rapporten är inte enbart dyster. Länsstyrelsen i Västra Götaland rapporterar att en stor andel människor följer restriktionerna, trots den pågående debatten om politiker som inte gör det. Att restauranger inte längre får sälja alkohol efter klockan 20:00, har också gett effekt.

Stefan Löfven i Gallerian dagarna innan jul.