Mer resurser till Säpo och gränspolis efter höjda hotnivån

Publicerad 2023-08-18

Den höjda terrorhotsnivån gör att polisen prioriterar om.

Bland annat får Säpo och gränspolisen mer resurser, men förhoppningen är att det inte ska märkas.

– Om det skulle bli en enorm skillnad från en dag till en annan, då skulle vi inte ha gjort vårt jobb sedan tidigare, säger Tobias Bergkvist, kommenderingschef på polisens nationella operativa avdelning.

Att terrorhotsnivån mot Sverige höjs från en trea till fyra gör att delar av polisen kommer tillföras ytterligare resurser, det säger Tobias Bergkvist, kommenderingschef på polisens nationella operativa avdelning, i P1 Morgon.

– Genom att ytterligare förstärka med resurser i de delar som är kopplat till säkerhetspolisens arbete, men också ute i lokalpolisområdena, gränsbevakningen och naturligtvis samverkan med organisationer kopplade till arrangemang.

Men att befolkningen i stort kommer inte märka någon större skillnad i sin vardag, säger Tobias Bergkvist.

– Om det skull bli en enorm skillnad från en dag till en annan, då skulle vi inte ha gjort vårt jobb sedan tidigare. Det här handlar om ett långsiktigt arbete.

Tobias Bergkvist, kommenderingschef på polisens nationella operativa avdelning.

Ställ inte in arrangemang

Den höjda hotnivån har gjort att svenska fotbollsförbundet valde att ställa in fotbollsdamernas eventuella VM-bronsfirande i Kungsträdgården i Stockholm.

– Vi har ordningsvakter och publikvärdar. Vi har möjligtvis en förmåga att upptäcka eller begränsa någonting, men vi kan aldrig förhindra ett terrorbrott. Det ligger inte på en nivå som vår personal klarar av, sa Martin Fredman, sa säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet i samband med beslutet.

Men enligt Tobias Bergkvist finns det ingen anledning att ställa in arrangemang, även om han respekterar fotbollsförbundets beslut.

– Alla organisationer får göra sina bedömningar och så måste det få vara, men på totalen gör vi bedömningen att det är säkert att genomföra engagemang.

Guldfirande i Kungsträdgården efter att Sverige vann guld i ishockey 2018.

Bokmässan ökar säkerheten

Bokmässan i Göteborg brukar vanligtvis locka runt 80 000 besökare och gör en annan bedömning än fotbollsförbundet. De tänker genomföra mässan som vanligt i slutet av september, men säkerheten kommer höjas.

– Det är ett planeringsarbete som pågår. Inte allra minst i samverkan med polisen och säkerhetspolisen. Men initialt handlar det om att förstärka närvaron av vår egen säkerhetspersonal, säger Frida Edman, chef för bokmässan i P1 Morgon.

En beväpnand polis och en polisbil utanför Svenska mässan i Göteborg.