Rekordbeslag av ”ungas partydrog” – kan ge psykos och hjärnskada

Publicerad 2023-03-05

Ett rekordstort beslag avslöjar en ny trend på svenska drogmarknaden.

En lastbil stoppades med närmare 60 kilo ”kristall” på väg till Sverige.

– Den marknadsförs som partydrog och det riktas mot yngre, säger Tullkrimchefen.

En tyskregistrerad lastbil med en italiensk förare blev stannad vid Öresundsbron på väg in i Sverige förra sommaren. Chauffören hade en legal last som skulle levereras till Halmstad. Men Tullverkets personal fick misstankar när mannen uppgav att han hade en plomb.

– En plomb är ett sätt att garantera att innehållet i en lastbil eller en försändelse är intakt, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd.

– Tullverkets tjänsteman tyckte det var märkligt att det var sånt stort fokus på att lasten var plomberad. Det är inget normalt förfarande för en lastbilschaufför. Det är självklart att den är plomberad.

Tullinspektörerna granskade lasten. Dolt bakom de lagliga plast- och metallvarorna fanns en rekordstor mängd av partydrogen 3-CMC, eller kristall som den kallas.

Påsar fyllda med drogen 3-CMC, känd som ”kristall”.

”Största beslaget av kristall”

Drogerna låg inkilade i väskor och kartonger i lastbilsflaket. 59,8 kilo kristall till ett värde på runt 18 miljoner kronor. Utöver det fanns 18,5 kilo amfetamin, 22,2 kilo cannabisharts och drygt 5 kilo cannabisolja. Drogernas totala värde uppskattades till minst 25 miljoner kronor av Tullkriminalen.

– Det här är det största beslaget av kristall vi har haft. Om man slår ut det så blir det enormt stora doser också, hundratusentals enskilda förbrukningsdoser. Så det känns extra bra att man kunnat stoppa det vid gränsen, säger Erik Friberg.

Marknadsförs som partydrog för unga

Kristall är en amfetaminliknande drog som är tillåten i flera europeiska länder. I Sverige blev den narkotikaklassad 2019. Det är en så kallad designerdrog, vilket innebär att den kemiska sammansättningen i drogen ändras vid tillverkningen för att man ska kunna kringgå narkotikaklassning.

Erik Friberg, enhetschef på Tullkriminalen Syd.

– Den ser väldigt kristalliknande ut när man ser den i verkliga livet. Den marknadsförs som en partydrog och det riktas mot den yngre generationen vilket gör det särskilt allvarligt.

– Kristall kan ge livshotande biverkningar. Det handlar om kramper, psykoser och hjärnskador.

Ny trend på drogmarknaden

Tullverket ser kristall som en ny trend. Mängden beslag har ökat drastiskt sedan drogen narkotikaklassades. För tullens del var beslagen mer än dubbelt större 2022 jämfört med år 2021. Från 29 kilo till 67,4 kilo.

– Vi tar mer och mer kristall både i resandeflödet och i postflödet. Det blir en trend av att efterfrågan ökar och smugglingen ökar, säger Erik Friberg.

Även antalet beslag som polisen gjorde innehållande 3-CMC ökade med mer än det dubbla mellan 2021 och 2022. Från 407 stycken till 942.

”Tolvåringar som använt drogen”

Polisen Stengungsund, Tjörn och Orust gick i februari ut med en varning för kristall på sin Facebooksida.

Man skrev att drogen innehåller substanser som ger rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer.

Carl Bessinger, kommunpolis i Stenungsund, säger till Göteborgs-Posten att det räcker med att bruka kristall en gång för att det ska vara skadligt.

– Den sprids väldigt snabbt, inte bara i storstäderna utan också i mindre städer. Den riktar sig mot unga, det finns till och med exempel på tolvåringar som använt den i Sverige.

– Föräldrar måste vara uppmärksamma och ta det på allvar. Hittar de det här så ring polisen med en gång, säger Carl Bessinger till GP.

Riskerar fängelse och utvisning

Den italienska lastbilschauffören greps vid Öresundsbron i juni förra året. Under fredagen väcktes åtalet mot honom. Han är misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Han riskerar fyra till sex år i fängelse och att bli utvisad ur Sverige på livstid.

Tullkriminalen har hittat dna från föraren på väskorna och kartongerna som drogerna förvarats i. Men han nekar till brott och menar att han bara kört lasten.

Mottaggarna av den lagliga lasten är inte misstänkta för något brott.

Polisens statistik över beslag av partydrogen ”kristall”.

Följ ämnen i artikeln