SR-reportern: Det var aldrig en kärleksrelation

Berättar för första gången: Är en rädd person nu

Publicerad 2022-12-22

Våren 2021 avslöjades att en kvinnlig SR-reporter hade en privat relation med islamist-anklagade Raad al-Duhan – som hon också granskade.

Sedan dess har det varit tyst från reportern. Nu väljer hon att berätta om relationen, som hon menar inte var en kärleksrelation.

– Det handlade inte om en romans, säger SR-reportern i podden ”Imamens son”.

Det var i maj 2021 som tidningen Doku avslöjade att en kvinnlig reporter på Sveriges Radios Ekot-redaktion inlett en privat relation med en man som av Säkerhetspolisen pekats ut som islamist, och bedömdes utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Reportern hade under 2019 gjort ett antal radioinslag där hon granskat den så kallade lagen om särskild utlänningskontroll i samband med att sex personer togs i förvar med stöd av lagen.

Därigenom hade hon kommit i kontakt med mannen som utöver misstankarna mot honom själv, även hade släktskap till andra personer som av Säpo också klassades som säkerhetshot.

Händelsen fick stor uppmärksamhet och utlöste en våg av både intern och extern kritik mot Sveriges Radio, då höga chefer anklagades för mörkläggning då de känt till händelsen sedan i september 2020 – men trots det låtit reporterns inslag ligga kvar på sajten.

Valde att lämna sin tjänst

Reportern själv valde att lämna sin tjänst i oktober 2020, efter att själv ha informerat cheferna om sin relation till den utpekade mannen, Raad al-Duhan. Båda två har genomgående hävdat att deras relation enbart har varit vänskaplig, och inleddes först efter att reporterns huvudgranskning var avslutad.

Reportern lämnade sitt jobb efter att det avslöjades att hon haft en relation med den islamist-anklagade Raad al-Duhan. Men relationen menar hon, var inte någon kärleksrelation som det kom att framställas.

Men i maj 2021 kunde Dagens Nyheter berätta att Raad al-Duhan fått parkeringsböter mitt i natten utanför reporterns hem vid upprepade tillfällen– samtidigt som hon rapporterade om honom.

I samband med Dokus avslöjande gjorde sig reportern okontaktbar. Fram tills nu.

I en exklusiv intervju i podden ”Imamens son” som gjorts av Aftonbladets Martin Aagård berättar hon nu för första gången om sin syn på det drev som uppstod och hur hon menar att relationen med Raad al-Duhan egentligen såg ut.

Reportern, som fortfarande vill vara anonym, har sedan nyheten briserade valt att hålla sig undan offentligheten.

– De här dagarna, veckorna och månaderna har varit kaos för mig. Jag har inte riktigt varit mig själv, och inte kunnat se saker med distans. Att utsättas för en sådan här intensiv rapportering är som att vara beskjuten från jättemånga håll samtidigt. Jag kan inte försvara mig, det enda jag kunde göra var att ta skydd och försöka överleva, säger hon i podden.

Hur gjorde du för att ta skydd?

– Jag tog bokstavligt talat skydd. Jag stängde av min telefon, har inte bott i min lägenhet och gjort mig oanträffbar i perioder. Personer i min närhet har ifrågasatt varför jag inte tog strid och bemötte detta, men ibland hamnar man i lägen i livet där det finns mer akuta saker att hantera än upprättelse.

Raad al-Duhan greps och skulle utvisas. Men släpptes och bor nu hos reporterns mamma.

”Ingen kärleksrelation”

Reportern beskriver hur hon själv blev ”överväldigad” när hon läste om sig själv.

– Jag kände att det kommer vara omöjligt att bemöta detta och jag visste inte riktigt vad jag skulle bemöta. Jag upplevde att det inte var så mycket som påstods rakt ut utan att det mer var ett nät av mer eller mindre förargliga, eller för den delen oförargliga, uppgifter som vävdes samman och gav sken av något skumt. Men exakt vad det skumma var hade jag nog lite svårt att reda mig för.

Hon säger vidare att det i Doku-artikeln aldrig påstods att hon och Raad al-Duhan skulle ha haft en kärleksrelation, men att hon senare förstod att det var en relativt utbredd tolkning. Att det skulle ha funnits en romantisk relation mellan henne och Raad al-Duhan förnekar hon.

– Jag snappade inte upp den associationen när jag läste. Det kan ha varit för att jag var överväldigad i största allmänhet, eller att jag vet att vi inte har en kärleksrelation och därför inte tänkte i de banorna. Det var först när jag fick veta att en ledarskribent hade pratat om det som en romans, som att jag var en kär liten flicka, som jag fattade att det var den allmänna tolkningen.

Även Raad al-Duhan själv samt en kvinna som vid tidpunkten var hans flickvän förnekar att det rörde sig om en kärleksrelation.

Reportern betonar även att den ”absoluta majoriteten av granskningen” gjordes och publicerades i ett skede där hon aldrig någonsin hade haft kontakt med honom.

– Det var efter att han kom ut från häktet som jag tog kontakt för att jag ville göra det här reportaget.

Raad al-Duhans fall kom att intressera reportern på flera sätt, bland annat då hon ansig att det saknades grund för Säpos anklagelser.

– De bedömer att han ingår i ett internationellt nätverk som bedriver våldsbejakande islamism och att en stor del av nätverkets verksamheten riktar sig mot barn och unga. Raad bedöms vara en tongivande person i det här nätverket.

Säpo menar att han därmed är en knutpunkt mellan sin pappas moské och barn och unga. Men enligt reportern ska Raad al-Duhan själv aldrig ha pratat om moskén eller religion i den kontakten.

Gävleimamen Abo Raad, pappa till Raad al-Duhan, greps av Säpo våren 2019, anklagades för att vara verksam i islamistiska extremistiska miljöer och därmed ett hot mot rikets säkerhet.

”Mycket går att göra skumt”

Hon menar att det är relationen till hans pappa, Gävleimamen Abo Raad, som tillsammans med sonen greps av Säpo våren 2019, anklagade för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer och därmed ett hot mot rikets säkerhet, som ligger till grund för helhetsbedömningen.

– Jag kan göra min bedömning av Raad som person, men jag kan omöjligt bedöma huruvida Säkerhetspolisens bedömning av honom var fel. De kanske har uppgifter som gör att detta är en fullkomligt korrekt reaktion från landets säkerhetspolis.

På frågan varför hon och Raad al-Duhan valde att träffas mestadels utanför arbetstid, samt varför han fått felparkingsböter utanför hennes lägenhet på kvällstid, förklarar hon med att den typen av fall som hon granskat kräver en viss typ av säkerhetstänk då de kan vara avlyssnade.

– Jag tror att ganska mycket går att göra skumt och när man ska förklara det så känns alla förklaringar otillräckliga.

Flera gånger återkommer hon även till att hon inte har dolt eller undanhållit något för sina chefer gällande sin relation med Raad al-Duhan.

– Detta handlar inte om en romans eller att jag skulle ha missbrukat min roll som journalist eller att jag har äventyrat Sveriges Radios eller Ekots redaktionella integritet. Utan det handlar om en svår situation där jag som journalist har kommit i en krock med den jag är som människa. Oavsett vad man tycker om Raad som person så har han ett intressant livsöde. Men jag ska såklart vara helt ärlig med att det finns något ovanligt i att jag har klivit över gränsen. Att jag kommit så pass nära att jag blivit engagerad i hans livsöde.

Bor hos reporterns mamma

För närvarande är Raad al-Duhan folkbokförd och bor i ett gästrum hemma hos reporterns mamma, som också har engagerat sig i hans fall. Reportern och Raad umgås i dag som vänner, förklarar hon.

– Jag träffar honom nästan dagligen och är en typ av läxhjälp för honom då han studerar på Komvux.

Men vad säger du till dem som kan tänka att du har blivit manipulerad?

– Det stämmer inte. Det hade gått utmärkt att kritisera mig och problematisera mitt agerande utan att beskriva mitt agerande som att jag har blivit sol- och vårad.

För reportern blev dock priset för granskningen högt. Förutom att hon sa upp sig från Sveriges Radio har hon även förlorat en del av sig själv.

– Jag är en person som är rädd nu. Rädd för telefonnummer jag inte känner igen, för kuvert utan avsändare och om det ringer på dörren. Även om jag känner mig bättre nu så är jag fortfarande paranoid. När jag tänker på vem jag var innan och jämför med den personen jag är idag så är jag en liten skugga av den jag var förut.