Satellit föll mot jorden: ”Kan ses som en eldklotsliknande blixt”

Publicerad 2024-02-21

Satelliten ERS2.

En satellit föll med full fart ner mot jorden under onsdagskvällen.

– En satellits fall kan av en person ses som en eldklotsliknande blixt, säger Jouni Peltoniemi, chef för Lantmäteriinstitutets forskargrupp, till Iltalehti.

Meteorologiska institutet och Lantmäteriverket beräknade tidigare under dagen att den cirka 2 500 kilo tunga satelliten med namnet ERS2 skulle krascha någonstans i Norden. Satellitens flygbana passerar över östra Finland och Lappland.

Enligt Jouni Peltoniemi, chef för forskningsgruppen för rymdgeodesi vid Lantmäteriinstitutet, kan satellitens fall framstå som en blixt på samma sätt som en eldboll.

– Efter en blixt blir delen svart och nästan omöjlig att urskilja för blotta ögat, säger Jouni Peltoniemi, till den finska tidningen Iltalehti.

ERS2 skickades upp rymden från Franska Guyana i april 1995.

– Enligt prognoserna skulle satellitens bana gå längs linjen Laatoka och Finlands arm, som är mycket glest befolkat. Det är mycket osannolikt att något farligt kommer att nå marken där, säger Jouni Peltoniemi.

Färdriktningen kan ändras

Satellitens färdriktning kan ändras på grund av små faktorer, menar Tiera Laitinen, gruppchef för rymdväderforskning vid Meteorologiska institutet. Till exempel kan färden genom ett moln i den övre atmosfären orsaka en riktningsförändring.

– De minsta satelliterna förstörs i atmosfären. Föremålen som faller från den ERS2-satelliten är av olika storlek – några av metallföremålen kan väga tiotals kilo, säger Tiera Laitinen till tidningen Ilta-Sanomat.

Han förklarar att atmosfären saktar ner satellitskrotets fall, vilket innebär att föremålen inte närmar sig marken med en liknande extrem hastighet som en meteorit.

– Om en metallbit kraschar in i en byggnad eller en bil kan den göra ett hål. Men endast två gånger tidigare har människor drabbats av rymdskräp. Det vore värsta tänkbara otur, säger Laitinen.

Den första prognosen visade sig vara fel.

Klockan 19.17 under onsdagskvällen stod det klart att satelliten hade nått jordens yta. Men inte i Skandinavien. Den Europeiska rymdmyndigheten, ESA, skriver i ett pressmeddelande att satelliten kraschade i stilla havet mellan Alaska och Hawaii.

Följ ämnen i artikeln