Fyra åtalas för dubbelmord i Farsta

Publicerad 2024-04-09

Två män öppnade automateld på Farsta torg förra sommaren.

Två personer dog.

Nu åtalas de och två medbrottslingar för totalt 17 mordförsök och två mord.

Fyra män i 20-årsåldern åtalas nu för delaktighet i skjutningen i Farsta centrum i Stockholm i juni förra året. Totalt handlar det om 17 mordförsök och två mord.

Två av de misstänkta greps efter en dramatisk biljakt samma dag som skjutningen ägde rum. De andra två greps i augusti förra året.

– Jag menar att de har agerat med total hänsynslöshet. Med tanke på att skjutningen inträffade en sommareftermiddag på en plats där många människor var i rörelse fanns det en överhängande risk för att fler skulle ha dödats eller skadats, säger Angelica Runesson, senior åklagare och förundersökningsledare.

Skjutningen skedde mitt på ljusa dagen på Farsta torg. De två misstänkta skyttarna hade ett automatvapen och skotten ven över hela torget. 15-årige Elias och 43-årige Tesfamichal dog av skotten och ytterligare fyra personer skadades.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska skyttarna ha instruerats om att ”skjuta så många de kunde”.

Motivet till det brutala dådet är dock ännu okänt.

Skyttarna och de två medhjälparna åtalas även för grovt vapenbrott, grovt hot mot tjänsteman och flera andra brott.

Advokaten Mark Safaryan försvarar den mordmisstänkte 19-åringen.

– Min klient förnekar brott. Hans delaktighet är minimal då han inte ens i sin vildaste fantasi kunde förutse vad som skulle ske, säger Mark Safaryan och fortsätter:

– Han har trott att det är någonting annat som ska ske i Farsta och det är med de avsikterna som han åker dit. Sedan händer det ofattbara som han inte har någon som helst information om. Hans uppsåt täcks inte av gärningen.

Följ ämnen i artikeln