Svenska män måste bli bättre på sex

Andreas Hansson: Alla kan lära av bögar – gå och testa er

Vi måste våga ta ansvar för vår egen och våra parters sexuella hälsa.

Det var inte de mest optimala förhållandena för säkert sex.

Mannen jag träffat och hamnat i säng med var på besök i Stockholm, hade flytt homofobin i ett afrikanskt land för skydd i ännu ett allt mer homofobiskt land: Polen.

Jag frågade om han testat sig. Det hade han inte. Någonsin under sina kanske 24 år.

Det krävs mod att stå upp för sig själv i sexuella sammanhang. Här hade jag träffat en man som inte testat sig – på grund av att de homofoba länder han bott i inte erkänner homosexualitet och genom detta rubbade synsätt på vad kärlek och sex är heller inte tillåter vettig sexualupplysning.

Man kan tappa lusten för mindre.

 

Vi pratade till sent. Om att han måste testa sig, till exempel. När han rest hem fick han ett hiv-test men visste inte hur man gör för att testa sig för andra könssjukdomar. Och ingen information fanns att få.

Det är inte så att vi i Sverige kan titta på länder som går i allt mer odemokratisk riktning och hånskratta. Mina heterosexuella tjejkompisar har i flera år berättat om att straighta killar de träffat inte testar sig. Ses det som en tjejgrej? Tror man att man är odödlig? Eller för att man inte fått några symtom? Grejen är att män långt ifrån alltid får symtom av till exempel klamydia.

Svenska myndigheter har gång på gång bekräftat den bilden. Andelen män som testar sig är jämfört med kvinnor markant mindre, även om den ökat lite de senaste tio åren. Förklaringen är de självtester man kan beställa hem gratis i många landsting.

Pinsamt, män.

Samtidigt var en större andel av männens provsvar positiva. Och då finns troligen ett stort mörkertal.

Skrämmande, män.

 

Enligt Folkhälsomyndigheten 2017 är det dubbelt så vanligt att kvinnor testat sig för klamydia det senaste året: 8 procent av alla svarande, jämfört med 4. 89 procent av alla män och kvinnor hade inte testat sig alls de senaste 12 månaderna. Homosexuella män ses i dag och förr som promiskuösa, även om i alla fall jag även känner bögar som knappt ligger alls och straighta som fräser omkring som jordfräsar. Men siffrorna är tydliga: homosexuella män testar sig i högre grad än andra.

Att inte testa sig, en gång i halvåret eller var tredje månad om du har många sexpartners, är respektlöst. Det är själva motsatsen till vad sex ska handla om. Här måste landstingens budgetar stötta rimliga möjligheter att testa sig.

Pride ger oss alla, även heterosexuella, tillfälle att diskutera sexualhälsa och våra svenska tillkortakommanden, samt hur det allvarliga läget där hbtq-rättigheterna backar i många av världens länder påverkar oss alla.

Vi måste prata om det. Och vi måste våga ta ansvar för vår egen och våra parters sexuella hälsa. Det är en del av sexet.


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen