Carl och Fredrik dog i flygolyckan: ”Älskade kamratskapen inom fallskärmshoppningen”

De nio offren hedras med minnesceremoni i Umeå

Publicerad 2019-07-20

Mer än två decennier skilde dem åt.

Men Carl Edling, 20, och Fredrik Sandgren, 41, förenades i den starka vänskapen i fallskärmshopparfamiljen.

De två fanns ombord på olycksplanet som störtade utanför Umeå.

– Fredrik älskade utmaningar och var nyfiken på nya saker, säger hans mamma Linda.

Familjen Edling bor vid Holmsjöns strand, ungefär en mil sydost om Umeås flygplats. Plan passerar ofta ovanför huset, och när fallskärmsklubben är i luften går det att se hur hopparna slänger sig ut.

Kanske var det närheten till den adrenalinstinna verksamheten som fick den yngste sonen Carl att vilja testa.

– Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan som han sa att han ville börja hoppa fallskärm. Jag vet inte riktigt varifrån han fick idén, men jag tror att han lockades av kombinationen mellan kick och inre frid som många fallskärmshoppare beskriver, säger Carls pappa Rolf Edling.

– Den första gången han skulle göra ett tandemhopp så var jag och hans mamma Jaana så fjantiga att vi ville följa med ut till flygplatsen. Det såg väldigt bra ut allting, och det lugnade oss.

”Kamratskapen går inte att beskriva”

När Carl kom till Umeå fallskärmsklubb så mötte han också en väldigt tajt gemenskap. Den blev snart lika viktig som själva hoppningen.

– Kamratskapen i klubben går inte att beskriva. Jag har aldrig upplevt något liknande någon annanstans. Carl uppskattade det väldigt mycket, säger Rolf.

Vänskapen var också en viktig del i 41-årige Fredrik Sandgrens fallskärmsengagemang.

– Fredrik älskade utmaningar och var nyfiken på nya saker. Det var anledningen till att han provade på fallskärmshoppning, säger Fredriks mamma Linda till Aftonbladet.

– Han fastnade totalt, och sporten blev en stor del av hans fritid. Han älskade framför allt kamratskapen inom den stora fallskärmshopparfamiljen.

”Var väldigt lycklig i luften”

Fredrik Sandgren växte upp i Mullsjö i Jönköpings län. Han flyttade till Umeå 1996 för att läsa på högskolan. Fredrik arbetade som konstruktör på ett företag som tillverkar lantbruksmaskiner.

– Hans vänner i Umeå har sagt att han hade ett gott hjärta och att han spred glädje och värme. Det är precis så vi i familjen också kände vår Fredrik. Han var väldigt mån om andra och han ställde alltid upp, säger Linda.

På söndagen den 14 juli satte sig både Carl och Fredrik i det enmotoriga sportplanet på Umeås flygplats. För Carl skulle det bli dagens tredje hopp.

– Han hade precis kommit tillbaka från ett tio dagar långt läger i Sundsvall. Sedan han började med detta hade han säkert gjort 70 hopp. Han hoppade så fort han fick tillfälle, säger pappa Rolf.

– Det finns många filmer på honom när han hoppar. Där ser man att han var väldigt lycklig i luften.

Carl tog studenten för ett drygt år sedan. Han arbetade som ställningsbyggare, men siktet var inställt på högskolestudier.

– Han hade ett bra läshuvud. Men efter alla åren i skolan ville han tjäna ihop lite pengar.

Har fått mycket stöd

När Fredrik, Carl och sju andra kamrater varit i luften i ungefär 40 minuter gick något fel. Planet föll från drygt fyra kilometers höjd och kraschade på ön Storsandskär.

Rolf och Jaana befann sig i fjällstugan när samtalet kom.

– Det var vår äldsta son som ringde. Han är engagerad i Röda Korset och hade fått larm om olyckan. Då var det redan ute på nätet att ett plan hade störtat, säger Rolf.

– Min fru ropade att jag skulle komma in i huset. Sedan gick det slag i slag. Efter ungefär en halvtimme fick vi klart för oss att Carl var på passagerarlistan. Då stannade klockorna för oss.

Under de nattsvarta dagarna som gått sedan olyckan har stödet från samhället varit enormt viktigt för de anhöriga.

– Vi har mött så mycket kärlek, omtanke och stöd från Fredriks vänner både inom och utanför hoppklubben. Det går inte att beskriva med ord, säger mamma Linda.

– Jag vill även poängtera att stödet från klubbens ledning varit fantastiskt, och vår kontaktperson inom Umeåpolisen har hjälpt oss mycket.

Rolf Edling är också tagen av engagemanget.

– Det har varit helt makalöst. I en liten stad som Umeå blir alla berörda på ett eller annat sätt när någonting sådant här händer.

– Jag trodde aldrig att jag skulle krama om generaldirektören för Statens haverikommission. Alla vi mött har varit så oerhört vänliga och varma.

Tidigt på lördagsmorgonen upptäckte han ett brev på stengången framför huset. Det var en hälsning från Carls barndomskompis Lukas, som skriver:

”Han var min bästa vän, min förebild och den person som fick mig att inse att familj inte slutar i blodsband. Jag frågade honom hur han alltid kunde vara så glad, spontan och trygg i livet. Svaret var det enkla: att livet är vad man gör det till.”

– De var vänner sedan förskoleåldern och har följt varandra genom livet. Det är den finaste text jag någonsin läst, säger Rolf.

Klockan 12 på söndagen hedras offren med en minnesceremoni i Döbelnsparken i Umeå.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify