Expert: Sverige kan inte göra mycket mot Iran

Carl V Andersson/TT

Publicerad 2019-07-19

Stena Impero, ägt av det svenska rederiet Stena Bulk, har konfiskerats av Iran.

Sverige har dragits in i ett storpolitiskt spel – men har inte mycket att sätta emot – efter att det svenskägda fartyget Stena Impero konfiskerats av Iran.

– Sveriges tyngd är liten, säger Mike Winnerstig, chef för den säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

I förra veckan stoppades ett iranskt fartyg utanför det brittiska territoriet Gibraltar. Att Iran nu beslagtagit den brittiskflaggade tankern Stena Impero ser Mike Winnerstig som ett direkt svar, där landet vill visa musklerna.

– Vad vi ser är en katt- och råttalek med ganska höga insatser. Iran försöker uppenbarligen hävda sig gentemot Storbritannien. Jag tror inte det här är någon särskilt djupsinnig strategi, säger Mike Winnerstig.

"Låta udda vara jämnt"

Den säkerhetspolitiska experten tror inte att situationen kommer att leda till någon större upptrappning, utan bedömer att det sannolikt slutar med att fartygen byter händer efter en tids förhandling.

– Det som brukar hända i sådana här aktioner, större länder emellan, är att man utväxlar fartyg och besättningar efter ett tag och därmed låter udda vara jämnt, ungefär som vid diplomatutväxlingar, säger Mike Winnerstig.

"Beror på andra"

I och med att fartyget ägs av det svenska rederibolaget Stena Bulk har Sverige dragits in i konflikten. Men hur det hela utvecklas beror på hur andra agerar, inte den svenska regeringen, menar Winnerstig.

– Sverige är ingen stor aktör i de här sammanhangen, diplomatiskt eller säkerhetspolitiskt. Vad vi kan göra är att tala om för olika aktörer där nere att det här är något vi är bekymrade över och att fartyget bör återställas till ägaren så fort som möjligt, säger Mike Winnerstig.