Kraftigt jordskalv skakar Aten: "Som på film"

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-07-19

Människor på gatan utanför en byggnad i Aten efter fredagens skalv.

En jordbävning med magnituden 5,1 har inträffat omkring två mil nordväst om Aten, följt av flera efterskalv, ett med magnituden 4,4.

Skalven slog ut telefon- och mobilnät i den grekiska huvudstaden. Minst två byggnader har kollapsat.

Vittnen beskriver hur panikslagna människor i Aten flyr från byggnader och ut på gatan.

En kvinna har fått lindriga skador då hon träffats av fallande puts från en husfasad, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Två övergivna byggnader har rasat ihop, enligt en regeringstalesperson, och tv-bilder visar bilar som står parkerade i centrala Aten täckta av murbruk.

Räddningstjänsten har undsatt tiotals personer instängda i hissar runt om i staden, enligt tv-bolaget ERT.

– Folk måste hålla sig lugna. Det finns ingen anledning till oro, huvudstadens byggnader är byggda för att stå emot mycket kraftigare jordbävningar, säger Efthymios Lekkas, chef för myndigheten för jordbävningsskydd, enligt AFP.

Under skrivbordet

Svenske Oskar Lindroth, som arbetar i Aten, fick ta skydd under skrivbordet då byggnaden han befann sig i började skaka. Omkring en och en halv timme efter det första skalvet gick det inte att ringa till honom.

"Väldigt snabbt började det skaka väldigt starkt, det varade ungefär tio sekunder kändes det som", skriver han i ett meddelande till TT.

TT: Hur reagerade du?

"Det kändes som på film. Chocken och min egen skakning kom först i och med efterskalvet, egentligen för att jag var rädd för att det skulle hända igen."

"Inte så långvarigt"

Det europeiska seismologiska institutet EMSC citerar ett vittne som kallar skalvet "kraftigt men lyckligtvis inte så långvarigt".

Jordbävningen tros vara den första större i Aten sedan 1999, då 143 personer omkom. I juli 2017 miste två personer livet i ett skalv med magnituden 6,7 på den grekiska ön Kos.