Bolivias opposition ökar pressen på Morales

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-11-05

Polis skjuter tårgas för att hålla isär grupper av regeringskritiska respektive regeringsvänliga demonstranter under protester i Bolivias huvudstad La Paz i måndags.

Spänningarna stiger i Bolivia där protesterna mot den omvalde presidenten Evo Morales går in på sin tredje vecka.

En framträdande regeringskritiker manar invånarna att lamslå landets myndigheter.

– Vi har beslutat att radikalisera den ändlösa nationella medborgarstrejken, sade konservative Luis Fernando Camacho inför en stor folksamling i staden Santa Cruz på måndagskvällen lokal tid.

Camacho, som är företagare och ledare för en lokal organisation, har trätt fram som en nyckelfigur under protesterna medan den partipolitiska oppositionen varit splittrad.

Camacho krävde i helgen att Morales skulle avgå inom 48 timmar, en tidsfrist som gick ut under måndagskvällen, då han också uppmanade militären att "ställa sig på folkets sida".

Det har fått Morales och hans regering att upprepa sina anklagelser om att oppositionen förbereder en statskupp.

Vänsterledaren Morales, som suttit vid makten sedan 2006, omvaldes den 20 oktober för en kontroversiell fjärde mandatperiod med 47 procent av rösterna mot oppositionsledaren Carlos Mesas 36,5 procent. Mesa har anklagat regeringen för valfusk. Han hänvisar bland annat till ett plötsligt avbrott i redovisningen av rösträkningen i ett läge där det var oklart om Morales skulle vinna med den 10 procentenheters marginal som krävs för att undvika en andra valomgång.

Regeringen har bjudit in den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS att genomföra en granskning av valresultatet, som väntas vara färdig i mitten av november.

Följ ämnen i artikeln