Rekordår för Malmös inkubator: Omsatte över 1 miljard

Publicerad 2019-09-24

Under 2018 nådde de 194 företag som tidigare har genomgått utvecklingsprogrammet på Minc en ny milstolpe. ”Grym PR för startupstaden Malmö”, menar Hateff Mousaviyan.

Minc, den kommunala inkubatorsatsningen där nystartade företag i Malmö bland annat erbjuds affärsrådgivning och affärscoachning, fortsätter att rada upp fina siffror. Idag skriver Sydsvenskan om att företagen som har genomgått Mincs inkubatorprogram tillsammans omsatte närmare 1,1 miljarder kronor under 2018.

Minc-alumnernas miljardomsättning innebär ytterligare en fjäder i hatten för entreprenörscentret i Västra Hamnen. Under husets 17 år har sammanlagt 194 småskaliga bolag och startups gått igenom inkubatorprogrammet.

– Det visar att vi jobbar med rätt bolag och att vi bidrar till deras utveckling. Jag kan lova att åtminstone en del av bolagen som har en hygglig omsättning idag inte hade funnits utan Minc. Vi träffar ju bolagen på ett väldigt tidigt stadium och ser till att aktörerna bland annat får rätt teamutveckling. Ta exempelvis Hövding som satt här för över tio år sedan men som först nu genererar omsättning att tala om, säger Jonas Jönsson till Sydsvenskan.

Bland alumnerna från inkubatorprogrammet hittar man företag Apsis, Happy Ears, Erghis, Swedish Ninja och ovan nämnda Hövding – samtliga i någon mån bidragande till att sätta Malmöregionen på kartan över världens mest innovativa regioner.

Även om Minc idag kan stoltsera med att ha en koppling till en rad olika innovationer som har gjort globalt avtryck – teknik som användes i Panama Papers-avslöjandena och lösningar som används i iPhones ansiktsigenkänning för att nämna några – har satsningen inte alltid varit en självklarhet för alla.

När motionen som avsåg entreprenörscentret togs upp i kommunfullmäktige i början av 2002 menade många av dess tvivlare på att satsningen skulle vara till skada för Malmös näringsliv.

Thorbjörn Lindhqvist (M) var en av 19 (av sammanlagt 53) som röstade emot öppningen av Minc. Han beskrev det då som en plats “där företag blir långvarigt beroende av samhällsstöd” och “en satsning som inte kommer att generera sysselsättning i proportion till kostnaderna”.

Med rapporten om att inkubatorprogrammets alumner nu omsätter över 1 miljard är det förstås lätt att vara mallig och hävda att Lindhqvist hade fel.

Dock: som alltid när det gäller satsningar som får ett så betydande ekonomiskt stöd av samhället är det värt att fundera kring hur framgång mäts. Är några enskilda alumners imponerande tillväxt att betrakta som en framgång för projektet i stort? Kan det rent av bli missvisande? Och hur förhålla sig till alla de som inte omsätter miljonbelopp?

Nja, inkubatorsystem som Minc kommer förstås inte utan brister, men i slutet av dagen borde vi ändå lyfta på hatten för allt det positiva som satsningen innebär för regionen. Mincs framgångar är – hur man än vänder och vrider på det – grym PR för startupstaden Malmö. Det är fantastiskt kul att se.

ANNONS