Åklagaren: Uppsalabo rånad i sitt hem

Publicerad 2020-06-07

En man i 20-årsåldern åtalas för att ha rånat en man i Uppsala.

Han och två andra män tvingade Uppsalabon att ge ifrån sig värdesaker efter att ha brutit sig in i hans hem, enligt åtalet.

Kompanjonerna är fortfarande okända för polisen. 20-åringen nekar till delar av åtalet.

Uppsalabon som är i 25-årsåldern berättar i förhör att tre maskerade män bröt sig in hans hem i november i fjol. En av männen – som nu står åtalad – tog sig in genom att krossa ett fönster. Väl inne ska männen ha hotat mannen till livet, verbalt och med vad som såg ut att vara en pistol.

De ska även har slagit till honom – för att få värdesaker, bankkort, bank-ID och pinnkod som han först inte ville uppge. En av männen ska sedan ha lämnat bostaden för att ta ut 2 500 kronor på kortet, innan de andra två begav sig iväg med två datorer och andra värdesaker.

En man i 20-årsåldern åtalas för rån vid Uppsala tingsrätt.

Sökte sjukvård

Enligt mannen var männen okända för honom, men ska ha rånat honom vid två tidigare tillfällen, varav ett av tillfällena polisanmälts. Han kände igen dem på deras kroppsstorlek och sätt att röra sig, berättar han i förhören.

Men vid de tidigare tillfällena gick det inte lika våldsamt till. Vid det sista rånet uppsökte Uppsalabon vård. Enligt sjukjournalerna, som ingår i förundersökningen, står det att han bland annat fått ett jack i huvudet, men inte behövt sy eller fått några allvarliga skador.

DNA-spår i bostaden

I lägenheten har polisens tekniker säkrat blodspår från honom och från 20-åringen som åtalas för rånet och sitter häktad.

20-åringen har inte angett personerna som var med honom, men erkänner att han befann sig i bostaden den aktuella kvällen. Han erkänner även grov stöld, men nekar rån.

Han åtalas även för stöld, försök till stöld, häleri och bedrägeri vid andra tillfällen. Han nekar till brott vid flera av dem.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln