Samma typ av sprängmedel användes i båda explosionerna i Linköping

Polisen släpper bild på en hjälm man misstänker kan kopplas till sprängdåden

Publicerad 2019-08-29

Polisen bekräftar nu att samma typ av sprängmedel användes i båda explosionerna i Linköping.

Man har även släppt en bild på en hjälm som föraren hade lämnat efter sig innan polisen beslagtog mopeden.

Samma moped som senare exploderade i polisens lokaler på Brigadgatan.

Linköping har drabbats av två kraftiga explosioner i sommar. Den 7 juni inträffade en kraftig detonation på Ådalagatan i centrala Linköping.

Den 19 augusti small det igen. Denna gång var det en beslagtagen moped som exploderade i polisens lokaler på Brigadgatan.

Polisen bekräftar att samma typ av sprängmedel användes i båda sprängningarna. Det har man kunnat slå fast efter resultat från Nationnelt forensiskt centrum, NFC, vilket TV 3:s Efterlyst var först med att rapportera om på sin Facebooksida.

Dynamit

Det är dynamit som har använts och det kan vara samma gärningsperson som har utfört sprängattentaten.

– Med tanke på att det är samma typ av sprängmedel och att händelserna har skett nära varandra i tid så är en av arbetshypoteserna att det kan vara samma gärningsperson, säger polisens biträdande spaningsledare John Skoog i ett pressmeddelande.

Hjälmen som föraren av den stulna mopeden, som senare exploderade, sannolikt hade på sig.

Bild på hjälm

Polisen väljer nu också att publicera en bild på den hjälm som föraren av den stulna mopeden, som senare exploderade, sannolikt hade på sig.

– Mopeden som exploderade på Brigadgatan stals 26 maj någon gång mellan klockan 12.00 och 16.30 vid Ryds Allé i Linköping. Vi är intresserade av iakttagelser från Ryds Allé vid tidpunkten för brottet, säger John Skoog.

En polispatrull fick syn på den stulna mopeden 30 maj vid 01.30-tiden. Föraren körde mopeden på Ågatan mot S:t Larsgatan där föraren svängde vänster in på Drottninggatan och sedan höger på Repslagaregatan.

På Torkelbergsgatan körde föraren vidare till Skepparegatan och korsningen med Gripgatan. Han lämnade där mopeden och sprang från platsen.

När polisen hittade mopeden låg hjälmen i närområdet.

Lådcykel fortfarande intressant

Det pågår just nu ett arbete att försöka knyta hjälmen till en person.

Polisen önskar komma i kontakt med personer som kan ha information om hjälmen, var den är såld och vem som kan ha använt den.

Som Aftonbladet tidigare har rapporterat har polisen även hittat delar av en lådcykel vid Ådalagatan 1.

Cykeln är av märket Cargobike Kindergarden Electric. Det pågår ett arbete med att försöka knyta cykeln till en person.

Man misstänker att lådcykeln använts vid den första explosionen och är intresserad av att komma i kontakt med personer som har upplysningar om cykeln.

Har du information om hjälmen eller lådcykeln? Ring polisen på 114 14.