Regnigt i Skåne - men än är hösten inte här

Publicerad 2019-09-03

De kommande dagarna väntas regnet falla över Malmö.

Helgens högsommarvärme är ett minne blott.

Den första septemberveckan präglas istället av regn.

Men hösten har inte kommit till Skåne än.

– Det är inte ovanligt att man får höstkänslor när det med sån här kraft slår om från högsommarvärme till grått och regnigt, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Helgen som gick var troligen årets sista med högsommarvärme och temperaturer upp emot 25 grader. Den första veckan i september bjuder istället på betydligt mildare väder.

Efter en måndag med något lägre temperaturer har Malmöborna haft en gråmulen tisdag med regn under förmiddagen.

– Det var en riktigt varm helg vi hade, men redan i går började den varma luften tryckas bort. Nu har vi ett lågtryck som trycker in västerifrån, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI.

Även om solen periodvis kan komma att sticka fram i Malmö och Skåne de kommande dagarna ser temperaturen ut att ligga på strax över 15 grader. Regnskurar väntas komma även under onsdag men framförallt på torsdag och fredag.

Ostadigt väder hela veckan

– Det är egentligen veckan ut som det är ostadigt väder med regn och moln. I prognosen kommer vi ligga kvar på 15 grader, säger Malva Lindborg och konstaterar kort:

– Det har blivit ett omslag mot förra veckans värme.

Medan moln och regnskurar väntas ser det inte ut att bli några avvikande vindar de kommande dagarna.

Väldigt lokalt kan temperaturen krypa upp emot 20 grader och på SMHI utesluter man inte att temperaturer kring 20 grader åter kan bli verklighet i hela Skåne under höstmåndaderna, om än inte den kommande veckan.

– Vi har bara tiodygnsprognoser, så det är svårt att säga något förbi de kommande tio dygnen. Men då är det ingen värme i Skåne eller för den delen någon annanstans i Sverige heller. Det kommer ligga på strax över 15 grader de kommande tio dagarna.

Kan bli 20 grader igen

– Sen vet man aldrig. Vi har nåt som kallas brittsommar, eller indiansommar, där värmen återvänder lite senare under hösten. Det är inte omöjligt att det blir en varm period. Jag vågar inte säga att det var sista gången vi hade 20 grader, men det var nog sista gången vi hade närmare 25 grader. Det är inte omöjligt med över 20 grader en bit in i höstmånaderna.

Trots det kraftiga väderomslaget är hösten inte riktigt här än, åtminstone inte meterologiskt sett.

– Höst är när medeltemperaturen över dygnet är under tio grader fem dagar i rad. Då blir det höst. Det ser jag inte i prognosen, utan det kommer vara strax över 15 grader dagtid med ganska milda nätter på 10–15 grader. Det är inte höst i sikte för Skånes del, utan det brukar vara att den meterologiska hösten kommer till mitten av oktober.

– Sen är det självklart att man kan få höstkänslor innan dess. Det är inte ovanligt att man får det när det med sån här kraft slår om från högsommarvärme till grått och regnigt. Då tror man att man känner hösten men meterologiskt sett är det inte det.

Följ ämnen i artikeln