Jens, 27, möter kylan i t-shirt och shorts: ”Första vintern var värst”

avSandra Killgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Snöstorm, minusgrader och frågande blickar till trots.

Sundsvallsbon Jens Larsson, 27, klär sig i sommarkläder året runt.

– Det är en fantastisk känsla, säger han.

Jens Larsson, 27, har lagt fodrade jackor och värmande halsdukar på hyllan. För honom är det bara ben och armar som gäller – oavsett väder.

– Allt började med att min lillebror visade mig ett klipp på den nederländska äventyraren Wim Hof. Han utsätter sig för extremkyla och lär ut meditations- och andningsövningar. Det var där inspirationen kom, säger han.

I dag har det gått två år sedan Sundsvallsbon bestämde sig för att bara bära t-shirt och shorts. Till en början var det en utmaning, men med tiden blev det allt skönare.

– Du lär dig att uthärda det, att fight against the mind, och mitt i allt så finner du en frid, säger Jens.

1 av 3 | Foto: Privat
Jens Larsson, 27, i Sundsvall trotsar det kalla vädret. Han klär sig i shorts och t-shirt året om.

”Första vintern var värst”

Trots några riktigt kalla dagar i bagaget har han aldrig funderat på att ge upp och klä på sig.

– Första vintern var värst, men nu är jag så van att jag inte tänker på att det är 15, 20 eller 25 minus. Det är samma sak, dag ut och dag in.

Vardagsuniformen är dock inte lika självklar för människorna runt omkring.

När temperaturen sjunker och kylan gör sig påmind är det många som reagerar på 27-åringens klädsel. En del hejar på och säger att han är stark. Medan andra undrar om han fryser och säger att han är galen.

–Då brukar jag svara att det är perfekt badväder, säger Jens.

Det spelar ingen roll om han är på väg till jobbet, mataffären och ner på stan. Jens har alltid på sig shorts och t-shirt.

– Visst känner man kylan, men det är inte som att den kryper in under skinnet utan det är mer av en kroppslig känsla, säger han.

”Världens snöstorm”

Vid ett fåtal tillfällen går han med på att ta på sig mössa och vantar. Men då ska det vara riktigt kallt.

– Vi hade världens snöstorm vintern för två år sedan. För mig var det självklart att bara ta på sig t-shirt och shorts, men sedan satte jag på mig mössa och vantar också – mest för att mamma och mormor ville det.

Till den som är sugen på att haka på och också köra sommarkläder året om är Jens tips att ”inte ta det för långt eller gå ut för extremt”.

– Vänj dig, testa lite grann och tänk på andningen. Den ska inte forceras, utan det ska vara djupa och långsamma andetag oavsett om du promenerar eller joggar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sundsvall

Väder

Vintertid