”Världens äldsta skog” funnen – i New York

Klas Lundström/TT

Uppdaterad 2020-02-25 | Publicerad 2019-12-25

Forskare har funnit spår efter vad man tror är världens hittills äldsta kända skog. Arkivbild.

Forskare säger sig ha funnit spår efter världens äldsta kända skog i delstaten New York. Fossilerna beräknas vara omkring 385 miljoner år gamla och består av ett dussintal träd och rötter.

– Ett revolutionerande fynd, konstaterar forskarna som upptäckt skogen.

Fossilerna efter skogen är 385 miljoner år gamla och finns i ett övergivet stenbrott nära den lilla staden Cairo i delstaten New York, enligt en rapport publicerad i tidskriften Current Biology.

Uråldriga skogar har haft stor betydelse för jordens utveckling.

– Det har skett så många dramatiska förändringar till följd av de ursprungliga skogarna, världen blev i princip aldrig densamma igen, säger William Stein, en av rapportförfattarna och biologiprofessor vid Binghamton University i delstaten New York, i ett uttalande enligt USA Today.

Effekter som märks

Det gamla stenbrottet, som är lite större än en fotbollsplan, har varit föremål för forskares intresse sedan 2009, men det är först nu som skogens ålder har kunnat fastställas. Det har man gjort genom att undersöka koldioxiden som finns i trädens rötter.

Stenbrottets träd tillhör Archaeopteris, ett utdött ormbunkssläkte med dubbelt parbladiga blad, och är en botanisk förlaga till vår tids träd.

Fram tills för 20 år sedan uteslöt forskare att trädarter på den tiden var kapabla att utveckla så komplexa rotsystem – men de nya rönen är ett kvitto på att trädarten bidrog till att stöpa om sin tids klimat.

Djupgående rötter penetrerar och bryter sten långt nere i jorden, en process som geologer kallar att "vädra" och som triggar i gång kemiska reaktioner som bidrar till att lagra koldioxid från atmosfären och stöpa om det till karbonatjoner i grundvatten. Vatten som i slutändan rinner ut i havet och lagras i kalksten.

– Det har haft största betydelse när det gäller förändringar i ekosystem, vad som händer på jordens yta och i haven, koldioxidkoncentration i atmosfären och det globala klimatet, säger William Stein, rapporterar USA Today.

Mer forskning krävs

Fastän New York har visat sig vara hemvist för världens äldsta skogsrester så efterfrågas mer forskning på ett globalt plan. Vidgade kunskaper om uråldriga skogar kan rymma ledtrådar till skogars möjligheter och förmåga att påverka klimatet även i vår tid.

– Det verkar som om många miljöer av den här typen finns bevarade som fossiler i jorden. Jag skulle vilja veta vad som har hänt historiskt, inte bara här utan överallt, säger William Stein, enligt USA Today.

Följ ämnen i artikeln