Efter skandalen: Strache inkryssad i EU-valet

TT-APA-AFP

Publicerad 2019-05-27

På FPÖ:s valaffischer poserade toppkandidaten Harald Vilimsky med den tidigare partiledaren Heinz-Christian Strache. Nu kan bägge komma att ta plats i EU-parlamentet.

Heinz-Christian Strache avgick från posterna som Österrikes vice förbundskansler och som partiledare för ytterhögerpartiet FPÖ efter den så kallade Ibizaskandalen. Men en annan möjlighet har överraskande öppnat sig för honom – då han får ett mandat i EU-parlamentet.

Strache har fått runt 36 000 personkryss och därmed företräde till ett av partiets mandat framför flera av dess toppkandidater.

Under dagarna inför EU-valet inleddes en kampanj i sociala medier där FPÖ-anhängare uppmanades att kryssa Strache för att visa att han har fortsatt stöd efter de senaste veckornas kaotiska händelser.

Det är ännu oklart om Strache har för avsikt att ta plats i EU-parlamentet. När det stod klart att han fått mandatet skrev han att han skulle göra det i ett inlägg på Facebook, men det raderades kort därpå.

Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer säger till etermediebolaget ORF att han ska tala med Strache om saken, men tillägger att det i slutänden är upp till Strache själv.

I ett filmklipp inspelat i hemlighet på Ibiza talade Heinz-Christian Strache med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark, bland annat om hur hon skulle kunna ta över ägarskapet av en av Österrikes största tidningar och stödja FPÖ och i gengäld, antydde Strache, få företräde till offentliga upphandlingar.

Efter att klippet offentliggjorts meddelade förbundskansler Sebastian Kurz (från det andra regeringspartiet ÖVP) att regeringssamarbetet med FPÖ var över. På måndagen fälldes Kurz kvarvarande regering i en misstroendeomröstning i parlamentet, sedan FPÖ sällat sig till oppositionen.