Vapenstöd till Ukraina i "månader och år"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-10-12

Fortsatt stöd till Ukraina, inte minst i form av luftförsvar, utlovas av Natoländernas försvarsministrar och deras allierade i Bryssel.

– Under kommande dagar, månader och år, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Ett möte inom den ”kontaktgrupp för Ukrainas försvar” som samlar ett 50-tal länder över hela världen inledde på onsdagen veckans träffar för Natoländernas försvarsministrar.

Efteråt tackade USA för enigheten bland de närvarande.

– Rysslands övergrepp har ytterligare förstärkt beslutsamheten hos de länder som står vid Ukrainas sida. Vi vet att Ukraina behöver ännu mer luftförsvarssystem och artillerisystem. Låt mig särskilt tacka Tyskland för deras leverans nyligen av Iris-T-systemet, sade försvarsminister Austin på en presskonferens i Bryssel.

Han manade samtidigt Natoländerna att inte bara erbjuda vapen, utan även exempelvis medicinska förråd och vinterutrustning.

– Alla bidrag räknas, fastslog ministern i Bryssel.

Sverige bidrar?

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ”ser fram emot nya leveranser”.

– Vi har alla sett hur viktigt det här är. Men vi behöver ännu mer av olika typer av luftförsvar: kortdistans, långdistans, system mot ballistiska raketer, kryssningsraketer, drönare och andra system för andra uppgifter. Och Ukraina är ett stort land med många städer så vi måste öka upp för att kunna hjälpa Ukraina att försvara fler, konstaterade Stoltenberg.

Flera länder offentliggjorde redan på förhand sina kommande bidrag. Exempelvis utlovar Norge köp av 17 000 artillerigranater till Ukraina.

Också Sverige kommer med mer – även om detaljerna får vänta.

– Vi har stora möjligheter att bidra med olika saker och försvarsmakten kommer att presentera sin analys den 25 oktober. Därefter har vi ett helhetsunderlag som vi kan ta ställning till, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på väg in till mötet.

”Terrorkrigföring”

Hultqvist var rejält skarp i tonen gentemot Ryssland och president Vladimir Putin.

– Kärnvapenhot, hot om kemiska vapen, hot om biologiska vapen. Man har ju en bred palett av hotbilder och det är allvarligt att han pratar i den typen av termer. De driver terrorkrigföring i Ukraina, riktat mot civila mål. Allt som händer där är till 100 procent Rysslands ansvar och fel, sade försvarsministern.

Utöver kontaktgruppen för Ukraina bestod onsdagens egentliga Natomöte endast av en arbetsmiddag. I övrigt fortsätter mötet med tre olika sittningar under torsdagen.

I onsdagens möten deltog även Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov.