Tre valdistrikt kvar att räkna

Johanna Engman/TT

Publicerad 2022-09-15

Sluträkning av utlandsröster och sena förtidsröster i Stockholm stadshus på onsdagen.

Endast tre valdistrikt återstår i rösträkningen. Sedan har vi ett slutresultat – om än ett preliminärt.

Under torsdagen väntas Botkyrka, Vadstena och Östersund att knyta ihop säcken.

6 575 av 6 578 valdistrikt har räknats. Tre återstår och sedan klockan 22 på onsdagskvällen har Valmyndighetens sajt inte uppdaterats. Just nu skiljer det knappt 44 000 röster mellan blocken.

Nu väntas de sista resultaten från Botkyrka, Östersund och Vadstena. Det preliminära valresultatet ska bli färdigräknat på torsdagen.

Preliminärt ser Ulf Kristerssons regeringsunderlag med M, KD, SD och L ut att få 176 mandat mot 173 mandat för S, MP, V och C.

Högerblocket tog ett extra mandat under onsdagens räkning av de sena röster som inte hunnit till vallokalen på valdagen. Socialdemokraterna tappade mandatet till Moderaterna.

Jämfört med i söndags kväll har Socialdemokraterna backat från 30,5 till 30,3 procent. SD och KD backade en tiondels procentenhet vardera på onsdagskvällen.

Trots att alla röster inte var räknade erkände statsminister Magdalena Andersson sig besegrad på onsdagskvällen och meddelade sin avgång. M-ledaren Ulf Kristersson säger att han påbörjar arbetet med att bilda en ny regering.

Sedan i måndags pågår samtidigt sluträkning av samtliga röster hos länsstyrelserna för att fastställa valresultatet. Det slutgiltiga valresultatet brukar vara färdigt cirka en vecka efter valdagen, uppger Valmyndigheten.