Norges utrikesminister medger jävsproblem

TT-NTB

Publicerad 2023-08-30

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt har trätt fram och berättat om möjliga jävsproblem kopplade till sin makes aktieinnehav. Här på en presskonferens i Oslo på onsdagen.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt meddelar att hon sannolikt har brutit mot regeringens jävsregler – som en i raden av ministrar. Hennes make har gjort problematiska aktieköp.

Ministern tog själv kontakt med tidningen VG för att berätta om aktieköpen. Hon säger sig inte ha känt till dem och att en första bedömning ger skäl att tro att det förekommit jäv i flera ärenden.

– Jag beklagar de fel jag har gjort, säger Anniken Huitfeldt vid en presskonferens, enligt NRK.

Hon lyfter fram att det var upp till henne att hålla sig underrättad om sin makes affärer.

Maken har köpt aktier i flera stora norska bolag, bland dem vapentillverkaren Kongsberg Gruppen. Det ska handla om totalt fler än 100 aktieköp sedan hans fru tillträdde som utrikesminister.

– Han var mån om att det skulle vara vattentäta skott mellan hans investeringar och mig. Han ville undvika all form av insiderproblematik. Så han sade ingenting om de här aktierna, säger ministern till VG.

Statsminister Jonas Gahr Støre meddelar nyhetsbyrån NTB att han har fullt förtroende för sin utrikesminister, ”baserat på de upplysningar som har kommit fram”.

Två ministrar har redan lämnat Støres regering med anledning av jävsproblematik. En tredje har bett om ursäkt och valt att sitta kvar.

Stortingets granskningsutskott utreder redan regeringen för att se om det föreligger något systemfel i jävsfrågor. Den utredningen behöver nu utvidgas, säger utskottets ordförande Peter Frølich, från oppositionspartiet Høyre.

Miljøpartiet De Grønne kräver Anniken Huitfeldts avgång.