Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Marcus Alexandersson/TT

Uppdaterad 2024-04-17 | Publicerad 2024-04-16

Svarta hål kan uppstå efter att en stjärna kollapsat och exploderat i en så kallad supernova.

Astronomer har hittat galaxens hittills mest massiva svarta hål som bildats vid kollapsen av en stjärna, Gaia BH3. Hålet är 33 gånger mer massivt än solen.

Det svarta hålet är ”bara” 2 000 ljusår bort och ligger i stjärnbilden Örnen. Avståndet gör det till det näst närmaste kända svarta hålet.

– Det är det största svarta hålet som man hittat i vår galax som bildats av en stjärna. Det är i vårt absoluta grannskap i Vintergatan, säger astronomen Johan Warell.

Hålet upptäcktes tack vare Gaiasatelliten och bekräftades med hjälp av Europeiska sydobservatoriets Very large telescope. Hålet är rent tekniskt inte det mest massiva i Vintergatan, den titeln tillhör Sagittarius A – ett hål med en massa ungefär fyra miljoner gånger solens. Gaia BH3 är därmed avsevärt mindre, men inte desto mindre som upptäckt betraktat.

”Detta är en typ av upptäckt som du bara gör en gång under din forskarkarriär”, skriver astronomen Pasquale Panuzzo – huvudförfattare för den artikel i tidskriften Astronomy & Astrophysics där upptäckten nu presenteras.

För den som inte är astronom kan det vara bra att påminna sig om att massa inte är detsamma som storlek.

– Om man hade lyckats komprimera jordens massa till ett svart hål hade jorden bara blivit några millimeter. Solens massa hade blivit någon centimeter. Här har vi att göra med något som kanske är ett par centimeter, säger Johan Warell.

Han påminner också om att svarta hål, av sin natur, fortsatt är mycket av ett frågetecken.

– I och med händelsehorisonten får vi inte längre någon information om innehållet i hålet. Det kommer alltid vara spekulationer.