Seoul: Inga bevis för robotaktivitet

Foto: AP/TT
Den nordkoreanska avfyrningsplatsen Sohae, på en satellitbild tagen den 6 mars.

avTT

NYHETER

Det är för tidigt att säga om aktivitet som registrerats vid nordkoreanska robotanläggningar den senaste tiden innebär tecken på att landet förbereder en robotuppskjutning. Det säger Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo vid en utfrågning i landets parlament.

Tidigare i mars uppgav amerikanska tankesmedjor och sydkoreanska källor att satellitbilder från robotavfyrningsplatsen Sohae vid Tongchang-ri i Nordkorea visade möjliga förberedelser för en uppskjutning.

– Tongchang-ri är en avfyrningsplats men vi ser inte någon aktivitet i syfte att förbereda en robotuppskjutning, säger Jeong Kyeong-Doo.

Däremot har man sett tecken sedan slutet av 2018 på att Nordkorea håller på att återuppbygga Sohae, säger Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon.

Det andra mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Hanoi nyligen resulterade inte i någon överenskommelse om nedrustning. Men Trump sade efter mötet att Kim lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Robotar

Seoul

Sydkorea