Jemenitisk milis anklagas för barnvåldtäkt

TT-AFP

Publicerad 2019-03-11

Barn så unga som åtta år gamla har våldtagits av milismän tillhörande islamistiska Islah i Jemen, uppger Amnesty.

Enligt människorättsorganisationen finns bevis på att minst fyra pojkar i åldrarna åtta till sexton år har våldtagits eller utsatts för sexuella övergrepp.

De fyra pojkarnas familjer har anmält övergreppen som inträffat under de senaste åtta månaderna, men de uppger att myndigheterna inte vidtagit några åtgärder.

– Våldtäkter och sexuella övergrepp som begåtts i samband med en väpnad konflikt är krigsförbrytelser, säger Heba Morayef från Amnesty i Mellanöstern och Nordafrika.

– Även befälhavare som misslyckas med att stoppa sådana grymma handlingar kan själva hållas ansvariga för krigsförbrytelser.

Sexuella övergrepp straffas med döden enligt jemenitisk lag. Och flera män har avrättats under senare år efter att ha begått övergrepp mot barn.

Det jemenitiska islamistpartiet Islah har historiska band till Muslimska brödraskapet och till Saudiarabien.

Jemen plågas sedan 2014 av en våldsam konflikt mellan de shiitiska Huthirebellerna och president Abd Rabbu Mansur Hadis styrkor. En saudiskledd allians gick in i kriget i mars 2015, till stöd för regeringssidan.

Runt 100 000 människor, majoriteten civila, har dödats och fler än 60 000 skadats sedan dess, enligt världshälsoorganisationen WHO.