Myriam dog av en kyss – nu vill mamman varna andra

Publicerad 2016-06-10

En ny och spirande kärlek slutade i tragik när Myriam Ducré-Lemay, 20, dog av en allergisk chock.

Orsaken var en kyss med den nya pojkvännen, som ätit bröd med jordnötssmör.

– Hon hade inte hunnit berätta för honom att hon var allergisk, säger hennes mamma Micheline till Le Journal de Québec i en första intervju efter dödsfallet.

Det var i oktober 2012 som Myriam Ducré-Lemay var ute och festade med vänner utanför Québec i östra Kanada.

– Vi hade setts några dagar tidigare och hon berättade att hon hade träffat en ny kille, säger Micheline Ducré, Myriams mamma.

– Hon sa att hon var kär. Det var första gången jag såg min dotter med så lyckliga ögon.

”Hon hade inte hunnit berätta om allergin”

Efter festandet gick Myriam och hennes nya kärlek hem till pojkvännen för att tillbringa natten där. Medan Myriam gjorde sig i ordning för natten gjorde pojkvännen en smörgås med jordnötssmör.

– Hon hade inte hunnit berätta för honom att hon var jordnötsallergiker, säger Micheline Ducré.

Efter att pojkvännen borstat tänderna gick paret till sängs och började kyssas.

Direkt fick Myriam andningssvårigheter och när inte hennes astmainhalator hjälpte, och eftersom hon inte hade med sig sin epipen med adrenalin, larmade paret sjukvården. Samtidigt drabbades Myriam av en anafylaktisk/allergisk chock.

Uppmanar att informera

Ambulans var på plats åtta minuter senare, men Myriams liv gick inte att rädda.

– Hon levde ett normalt liv. Hon hade normalt sett alltid med sig sin epipen och blev aldrig mobbad för sin allergi. Alla visste om det, säger mamman Micheline Ducré, som för första gången sedan dotterns dödsfall vill berätta om händelsen för att öka medvetenheten om allergifaror.

Hon hoppas att alla med allergi bär med sig sin adrenalinpenna och informerar människor i sin närhet om sitt tillstånd.

– Spår av allergener kan stanna i ens saliv i upp till fyra timmar. Därför bör du alltid ha med din allergispruta, trots att du inte vill eller att du inte tycker det är coolt, säger läkaren Christine McCusker till kanadensiska Le Journal de Quebec och fortsätter.

– Det viktigaste är att informera omgivningen om att du är allergisk och att du har med dig en spruta ifall något skulle hända. Säg till dem ”om något händer, hjälp mig.”

Följ ämnen i artikeln