Den nya värderingsskalan som skakar Moderaterna

Uppdaterad 2016-08-29 | Publicerad 2016-08-28

Statsvetarna talar nu om en ny dimension i svensk politik – den så kallade GAL-TAN-skalan – som skär rakt igenom Alliansen.

Samtidigt vill var tredje moderatväljare samarbeta med Sverigedemokraterna.

I kvällens SVT:s Agenda pressades Anna Kinberg Batra (M) om det förändrade politiska landskapet.

– Det är inte så att vi tittar på andra partier när vi utvecklar politiken, säger moderatledaren till programledaren Anna Hedenmo.

Svensk politik har traditionellt betraktats utifrån en vänster-höger-skala. Men statsvetarna talar nu om GAL-TAN-skalan, som beskriver en ny dimension där väljarna bryr sig allt mer om värderingar.

– Den här skiljelinjen handlar inte om fördelningspolitik, utan om sociala och kulturella värden, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson i söndagkvällens säsongspremiär av SVT:s Agenda.

Vegan mot speedway

I topp på skalan samlas gröna, alternativa och liberala globalister (GAL), medan traditionalistiskt konservativa, auktoritära och nationalister (TAN) står som motpoler.

Det är gröna och liberaler, veganer och Pridedeltagare i ena änden och konservativa och nationalister som ägnar sig åt speedway och landsbygd i den andra, expemplifierar statsvetaren, för att beskriva ett samhälle där väljargrupperna lever i vitt skilda världar.

Medan vissa ser den ökade globaliseringen och mångkultur som något positivt, betraktar andra samhällsutvecklingen med oro och som ett stort hot, enligt Ekengren Oscarsson.

Allra tydligast uppges förändringen vara hos Moderaterna, som pressade av väljarflykten beskrivs som ett parti som alltmer rör sig mot det konservativa och nationalistiska hållet.

Partiledaren Anna Kinberg Batra var under kvällen på plats i Agendas studio och svarade på frågor om det nya politiska landskapet.

– Intressant att visa värderingsutvecklingen. Det stämmer att det är nya utmaningar för Sverige och en större oro i världen, säger Anna Kinberg Batra och slår sedan fast:

– Det är inte så att vi tittar på andra partier när vi utvecklar politiken, det är utifrån vad Sverige behöver göra. Både för att klara flyktingkrisen, ta hand om ett enormt utanförskap och vända utvecklingen i den svenska skolan.

”De skyller Sveriges problem på invandring”

Moderaterna har uppmärksammats för att de likt Sverigedemokraterna bland annat vill begränsa välfärden för nyanlända och införa ett tiggeriförbud, men partiledaren menar att det finns principiella skillnader mellan partierna som gör att hon inte vill samarbeta med SD.

– De skyller Sveriges problem på invandring, piskar upp en oro och det är därför ett samarbete inte är aktuellt, säger Anna Kinberg Batra.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson har vid flera tidigare tillfällen sträckt ut en hand till Moderaterna. I sitt sommartal i Sölvesborg i lördags sa Åkesson att han vill bilda regering med Kristdemokraterna och Moderaterna. Detta trots att båda partierna gett partiet kalla handen.

– Jag förväntar mig inte att de säger jippie. Jag förväntar mig snarare att om de inte får majoritet nästa val så är det rimligt att de slutar med sandlådementaliteten och börjar prata med oss, sa SD-ledaren.

Och i SVT:s Agenda upprepade Anna Kinberg Batra återigen att Moderaterna inte vill sitta i en framtida regering med SD.

– Nej. Skälet till att jag inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna är politiskt.

På frågan om SD är ett rasistiskt parti svarade moderatledaren:

– Ja, de skyller ju alla Sveriges problem på invandring. Då är det ju rasistiskt, då ställer man ju grupper mot varandra och sätter etiketter på andra människor.

Värderingsskalan hotar splittra Alliansen

Samtidigt är de flesta väljare fortfarande kvar i mitten, både sett till GAL-TAN-skalan och den traditionella vänster-höger-skalan.

Henrik Ekengren Oscarsson säger till Agenda att han ser en potentiellt stark väljarbas för nya samarbeten mellan mittenpartierna – vilket skulle splittra Alliansen och i stället öppna upp för samarbeten mellan exempelvis S, MP, C och L, vilka samtliga placeras i mitten av båda skalorna.

När Anna Kinberg Batra på söndagskvällen pressades av Agendas programledare Anna Hedenmo upprepade hon flera gånger att hon anser att det bästa sättet att staka ut Sveriges framtid görs med allianspartierna.

– Jag hoppas de (Sverigedemokraterna) får så lite inflytande som möjligt och att Alliansen får så mycket inflytande som möjligt.