A-kassan kommer höjas varje år

Publicerad 2015-02-06

De rödgröna och allianspartierna är överens om att höja taket i a-kassan – varje år, avslöjar TV4.

Överenskommelsen ska ha slutits i socialförsäkringsutredningen som presenteras inom kort.

Uppgifterna om enighet tillbakavisas dock av Johan Forssell (M), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

I dag avslöjar Fokus att stora förändringar är på gång när det gäller a-kassan. Inom kort ska ledamöterna i socialförsäkringsutredningen, där alla riksdagspartier finns representerade, presentera de slutsatser man kommit fram till i sitt arbete för regeringen. Det ska ske senast den 2 mars.

Taket i arbetslöshetsförsäkringen, a-kassan, har länge varit en omstridd politisk fråga, och har inte höjts sedan 2002.

I dag får mindre än tio procent av de arbetslösa ut 80 procent av den tidigare lönen när de förlorar sitt jobb. Taket, som ligger på 18 700 kronor före skatt, har legat still sedan 2002.

De senaste åren har allt fler partier svängt i frågan och krävt att taket ska höjas. Det har kommit att splittra Alliansen, där Moderaterna till slut stått ensamma med åsikten att taket inte ska höjas. Mot sig har man haft alla riksdagspartier och alla tre fackliga centralorganisationer. Centerpartiet och Folkpartiet vill koppla höjningen till en uppluckring av arbetsrätten.

När Alliansregeringen vann valet 2006 sänkte man ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen samtidigt som man höjde avgiften. Reformen var en del av "arbetslinjen" och kopplades samman med sänkta skatter på arbete.

Taket ska räknas upp varje år

I höstens budget planerade den nya S/MP-regeringen att höja taket i a-kassan. Tanken var att de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden nu skulle få ut 80 procent av lönen under de första 100 dagarna av arbetslöshet. Men i och med att budgeten röstades ned gick höjningen om intet. Det är fortfarande oklart om reformen blir av till våren eller i höst.

I går avslöjade TV4 Nyheterna att stora förändringar är på gång när det gäller a-kassan. Även tidningen Fokus Fokus publicerar uppgifterna.

Inom kort ska ledamöterna i socialförsäkringsutredningen, där alla riksdagspartier finns representerade, presentera de slutsatser man kommit fram till i sitt arbete för regeringen. Det ska ske senast den 2 mars.

De rödgröna och allianspartierna är nu överens om att taket i a-kassan borde indexeras, alltså höjas automatiskt varje år.

Oklart exakt hur det ska se ut

Så har inte varit fallet sedan 1993, då den dåvarande borgerliga regeringen tog bort den årliga uppräkningen. De S-regeringar som tog vid efter 1994 gjorde heller aldrig någon återställare.

Det visar sig nu alltså att M har bytt fot i frågan.

Den överenskommelse som har slutits ska presenteras för regeringen om en månad. Enligt Fokus källor är det där inte klarlagt hur uppräkningen ska gå till. Det går antingen att koppla indexeringen till löneutvecklingen, som är fallet i pensionssystemet. Eller så går det att koppla den till prisutvecklingen, så som fallet är i sjukförsäkringen.

M: Vi är inte eniga

Uppgifterna om att blocken skulle vara eniga om en höjning av taket i a-kassan framöver är felaktig, säger moderaten Johan Forssell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet till TT.

– Det här är en utredning som jag inte har sett resultatet av. Vi kommer att kommentera utredningen i sin helhet efter att den offentliggjorts den 3 mars, säger han.

Han vill tydliggöra att en en indexering av taket i a-kassan inte är prioriterat för hans parti.

– Jag vill vara tydlig med att Moderaterna står fast vid arbetslinjen och driver inga förslag om att taket i a-kassan ska höjas. Vår inriktning är att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och att det ska löna sig att arbeta, säger Forsell.

Han säger också att man från M ser utredningen som en principiell utredning, snarare än skarpa och finansierade reformförslag.

Den moderate ordföranden i utredningen om socialförsäkringarna, Gunnar Axén, vill inte kommentera uppgifterna om att utredningen skulle vara överens i frågor om taket i a-kassan eller regler för att få ersättning, uppger TT.

– Jag hamnar i en orimlig sits då, säger Axén till TT.

Axén har dock tidigare antytt att han hoppades att få till en blocköverskridande överenskommelse i, om inte allt, så i några viktiga frågor.

Hans råd till alla intresserade är att vänta på betänkandet, som ska lämnas till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) den 2 mars.