Magsjukeepidemi på Greklandshotell – ”Folk bajsar på golvet”

Ving: ”Flera gäster har blivit sjuka de senaste dagarna”

Publicerad 2018-06-29

Magsjuka härjar på paradisön Skiathos i Grekland.

Nadia Hamouchi, 28, berättar att bara där hon bor har halva hotellet drabbats – däribland sex svenskar.

– Folk hinner inte gå på toaletten så det har hänt att folk bajsar på golvet, säger hon.

Nadia Hamouchi, 28, såg fram emot en lugn semester med sin mamma på paradisön Skiathos i Grekland.

Men redan första dagen fick hon onda aningar av hotellets frukost.

– Det såg inte alls bra ut. Äggen var typ gröngrå och jag fick en sjukt dålig känsla redan när vi kom dit, säger hon.

Trots den dåliga magkänslan åt de av frukosten.

På tisdagseftermiddagen, dagen efter, blev känslan i magen allt annat än bättre.

– Jag kände att jag var illamående och sa till mamma att jag behövde spy. På dagen hade hon också klagat på att hon kände sig uppblåst, säger hon.

Nadia Hamouchi, 28, fick sin semester förstörd när hon drabbades av magsjuka på ett hotell på ön Skiathos i Grekland.

Kräktes i tolv timmar

I tolv timmar blev Nadia Hamouchi sittande på hotellrummets toalett.

– Jag satt på toaletten och sket och spydde samtidigt i handfatet.

Men det var inte bara Nadia som behövde använda toaletten – efter tre timmar av toalettockuperingen satte magsjukan i gång även för hennes mamma.

– Vi började spy och skita som satan.

Under tisdagens helvetesnatt trodde Nadia och hennes mamma att de var de enda drabbade – tills de pratade med en städerska på hotellet dagen efter.

– Jag sa att hon inte behövde städa hos oss, och hon sa ”är ni sjuka, är det magen?”, sedan sa hon att hela våning två var sjuka.

Nadia Hamouchi pratade med receptionen som ska ha sagt att ingen annan var sjuk och att det omöjlig kunde vara något de ätit hos dem.

Man svimmade i receptionen

– På kvällen på onsdagen hade vi massa planer som förstördes och det enda jag kunde göra var att ta mig ner till receptionen med en påse. Där fanns det en TV att kolla matchen på.

Under VM-matchen mellan Sverige och Mexiko började Nadia prata med en svensk kille som bodde granne med dem på hotellet.

– Han sa att han hört mig ligga och spy genom väggarna. Hans fru hade blivit sjuk också och låg hemma. Hon missade matchen och var helt förstörd.

Enligt Nadia ska sex andra svenskar, tillsammans omkring halva hotellets gäster, ha blivit drabbade av magsjukan.

– En kille hade blivit sjuk på natten och gått ned till receptionen och svimmat. Det var i förrgår och han är fortfarande dålig.

En annan man ska ha blivit undersökt av en läkare på hotellet, som bara kunde konstatera att han var magsjuk.

”Hänt att folk bajsar på golvet”

– Alla går runt och pratar och gör gester mot magen. Vår andra granne kom ut ur hotellrummet i bara kalsonger och var helt förstörd. Han sa till mamma att han haft en katastrofal natt. I natt hade han svimmat tre gånger i badrummet. Och trott att han skulle dö.

Enligt Nadia ska en person också ha fått uträtta sina behov i korridoren.

– Folk hinner inte gå på toaletten så det har hänt att folk bajsar på golvet.

– Är man två på hotellrummet så är det svårt. Jag är här med min mamma så det är okej, men tänk alla par. Hemskt alltså.

Ving: ”Svårt att skydda sig tyvärr”

Enligt Ving, som resan och hotellet bokades genom, har flera sjukdomsfall konstaterats på ön.

– Det är en konstaterad magsjuka som går nere på Skiathos, flera gäster även på andra hotell har blivit sjuka de senaste dagarna, säger Anna Hagberg, informatör på Ving.

Enligt henne har inga prover som tagits på hotellet visat att sjukdomen kan härledas dit.

– Det är svårt att skydda sig tyvärr och tråkigt när det händer, men de prover som tagits på hotellet visar ingenting om att det varit någon matförgiftning från hotellet.

– Vår egen personal har varit drabbade och läkare på plats har också gått ut med att det är magsjuka, sen kan man aldrig veta säkert men just på sommaren är det vanligt att det sprids när det är varmt.

Ingen ersättning utgår

Ving uppmanar alla som insjuknat att uppsöka läkarvård för att ta reda på vad det rör sig om. Man kan också kontakta personal på plats för att få hjälp.

På grund av att viruset inte verkar komma från hotellet kan Ving inte ersätta de som drabbats, menar Anna Hagberg.

– Kan inte vi påvisa att det har något mer våra hotell att göra utgår ingen automatisk ersättning utan då blir det främst ett försäkringsärende, precis om man får feber eller liknande under sin semester.

”Är så sjukt besviken”

Nadia Hamouchi har varit i kontakt med Ving, som sagt att de beklagar det inträffade men att de inte kan kompensera Nadia och hennes mamma.

– Jag är så sjukt besviken. Man har en vecka att åka utomlands innan man ska i väg och jobba igen. På mitt jobb är jag ändå ute men jag tänker på de som suttit på ett kontor ett år och ska i väg på semester.

– Alla utflykter som man planerat går bort. Nu är jag frisk på ett sätt men vi kan fortfarande inte äta någonting, jag har bara ätit flytande och måste vara nära en toalett.

Följ ämnen i artikeln