Åklagare överväger åtal efter Eric Torells död

TT

Uppdaterad 2019-02-15 | Publicerad 2019-02-13

Åklagare Martin Tidén överväger att väcka åtal efter dödsskjutningen av Eric Torell i somras. Arkivbild.

Åklagare Martin Tidén överväger att väcka åtal mot poliserna efter dödsskjutningen av Eric Torell i somras.

I ett pressmeddelande säger Martin Tidén att de misstänkta och deras försvarare ges möjlighet att gå igenom förundersökningens material. De kan sedan begära att fler utredningsåtgärder ska vidtas.

Han kan inte berätta hur många som är misstänkta, vad de har för position eller vad misstankarna är.

"Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Det beslutet fattar jag först när slutdelgivningen är klar", säger åklagaren i pressmeddelandet.

Uppfattades som vapen

Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, sköts av polis i Vasastan i Stockholm tidigt på morgonen den 2 augusti. Han uppfattades bära ett vapen, men det visade sig senare vara en leksak.

SVT Nyheter har i veckan rapporterat att minst fyra poliser misstänks för brott efter dödsskjutningen, enligt en av de misstänktas juridiska ombud.

– Under utredningen har ett antal polismän delgivits misstanke om brott, däribland min klient, sade advokat Anton Strand till TT då.

"En fruktansvärd olycka"

Anton Strand ville inte berätta vad det var för brottsrubricering det rörde sig om. Men han sade att hans klient förnekar brott.

– Jag har tagit del av förundersökningen, och trots den oerhört tragiska utgången vid den här händelsen är det svårt att se att poliserna skulle ha gjort något fel, sade advokaten.

– Sedan har det skett en fruktansvärd olycka. Men med den bakgrundsinformation man fått och det trängda läget man hamnat i är det min uppfattning att ingen polis skulle ha agerat på annat sätt.

Senast den 6 mars ska försvarets synpunkter ha kommit in och sedan kan beslut om eventuella kompletterande utredningsåtgärder fattas innan det blir ett beslut i åtalsfrågan.