Gränskontrollerna ska skärpas i Stockholm

TT

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2019-02-06

Gränskontrollerna i Stockholmsregionen har kritiserats för stora brister – och för att åtgärda problemen har enheten nu gått in en så kallad särskild händelse.

– Vi kan konstatera att läget är bekymmersamt, säger regionpolischef Ulf Johansson.

Den särskilda händelsen, som ledningen beslutade om i december förra året, innebär att gränspolisen i Stockholm kan göra anspråk på hela regionens resurser, förklarar Johansson på en presskonferens.

– Gränspolisen kan inte klara detta själv, säger han.

I höstas läckte uppgifter från en sekretessbelagd Schengenrapport ut, där de svenska gränskontrollerna fick svidande kritik efter en inspektion som gjordes under 2017. Det handlade om brist på organisation, personal och rätt kompetens.

I slutet av januari i år kunde TT avslöja att personal vid gränspolisen i region Stockholm slagit larm till justitiedepartementet om den allvarliga situationen.

Ulf Rydström, huvudskyddsombud på gränspolisen i region Stockholm, kallade den rörliga kontrollsektionen i Frihamnen i Stockholm för "ofattbart underbemannad". Det saknas också lokaler och utrustning – exempelvis passläsare som kan skanna handlingar för att se om de är äkta och även ge mer information om personen.

Fler kontroller

Enligt Rydström är situationen extra allvarlig med tanke på syftet med de inre gränskontrollerna, som regeringen beslutat om med hänvisning till en förhöjd hotbild mot Sverige.

Den särskilda händelsen, som pågår sedan i måndags, anser polisledningen i Stockholm kommer att kunna förbättra situationen.

Målsättningen är att öka kvalitén på gränskontrollerna. Det handlar både om att förbättra utrustningen och fortbilda personalen, men man jobbar också för att få tillgång till bättre anpassade lokaler.

Gränspolisen ska också arbeta för att öka antalet inre gränskontroller.

– Vi kommer inte att kunna kontrollera alla, men vi kommer att kunna profilera och göra ett bra arbete. Det vill jag att vi ska öka också under den här tiden, säger Lisa Ström, gränspolischef i region Stockholm.

Hundra till

För att klara detta kommer gränspolisen under året att öka antalet anställda från dagens cirka 400 till 500. Det handlar både om poliser och civil personal.

Hon säger att de brister som man sett i gränskontrollerna stämmer väl överens med de brister som lyftes fram i den Schengenrapport som blev klar i höstas.

– Det är väl känt vad vi behöver göra, säger hon.

Lisa Ström och Ulf Johansson poängterar dock båda att man jobbat med frågan under en längre tid, och de senaste åren har antalet nekade inresor ökat kraftigt – från 295 stycken 2017 till 608 stycken året därpå.

– Jag är övertygad om att det kommer att vara en skillnad under våren, säger Lisa Ström om när den särskilda händelsen kan börja ge ytterligare effekt.

Följ ämnen i artikeln