Blev ”frisk” från ebola – kämpar för sitt liv

Publicerad 2015-10-16

Brittiska sjuksköterskan trodde hon överlevt sjukdomen

Pauline Cafferkey friskförklarades från ebola men kämpar nu ännu en gång för sitt liv sedan viruset brutit ut igen.

Pauline Cafferkey, 39, trodde att hon hade överlevt ebolan.
Men nästan nio månader senare är hon allvarligt sjuk igen.
Nu kämpar den brittiska sjuksköterskan återigen för sitt liv på en isoleringsavdelning.

Nyheten att sjuksköterskan Pauline Cafferkey återigen har ebola har chockat medicinska experter. Aldrig tidigare har ebola blossat upp i sin fulla och livshotande styrka flera månader efter det första insjuknandet.

Jonathan Ball, professor i molekylärbiologi vid University of Nottingham säger till The Guardian att det är ”ärligt talat svindlande”.

Smittar genom kroppsvätskor

Det är känt att fragment av viruset kan finnas kvar i ögon, ryggmärgsvätska och hjärna hos den som överlevt sjukdomen, men det här är första gången en tidigare smittad person har blivit sjuk igen.

58 personer som har varit i kontakt med Cafferkey står nu under bevakning, men de flesta experter tror att hon inte smittar och att detta framför allt är en säkerhetsåtgärd för att lugna allmänheten.

Ebola smittar främst genom kroppsvätskor och den här gången har Cafferkey inte de vanliga ebolasymptomen, som kräkningar och blödningar.

När ebolaepidemin bröt ut i Västafrika i fjol ville sjuksköterskan Pauline Cafferkey från Skottland hjälpa de drabbade. Hon reste därför till ett behandlingscenter i Sierra Leone, det land som hade flest fall av ebola, och arbetade i fyra veckor som volontär för framför allt Rädda Barnen.

”Var väldigt rädd”

När Pauline Cafferkey den 28 december landade på Heathrow i London började hon känna sig sjuk. Dagen därpå lades hon in på sjukhus – där det konstaterats att hon drabbats av ebolafeber.

I nästan en månad låg Pauline Cafferkey isolerad på ett sjukhus i London.

I en intervju med brittiska ITV berättade hon nyligen om sin första kamp mot ett av världens dödligaste virus:

– Utåt försökte jag vara stoisk men inuti var jag, givetvis, väldigt rädd. Jag visste att det kunde sluta på tre sätt: det kunde vara milt, det kunde vara svårartat – vilket det var för mig – och det kunde ha betytt döden, vilket jag kom väldigt nära.

Men Pauline Cafferkey överlevde, friskförklarades och fick lämna sjukhuset i slutet av januari.

Har fått återfall

För bara två veckor sedan reste hon till London för att ta emot en medalj för sin modiga hjälteinsats.

En vecka senare transporterades hon akut med militärflyg till London för att läggas in för den mest avancerade isoleringsvård som finns i Storbritannien.

Dr Ben Neuman, virolog vid University of Reading, säger att det vårdteam som nu behandlar Pauline Cafferkey rör sig i ”fullständigt okänt territorium”.

– Vi vet inte hur ebola ser ut andra gången, eller efter ett stort återfall som det här. Just nu har hon haft viruset ungefär tre gånger så länge som den förre rekordhållaren. Det är dåliga nyheter, med det är inte hopplöst. Så länge hon fortfarande är här, och så länge hon fortfarande kämpar, så finns det en chans, säger Ben Neuman till BBC.

Följ ämnen i artikeln