Sicken sumpig smygbantning

Uppdaterad 2015-12-01 | Publicerad 2015-11-30

Kaffepaketet har krympt - du får betala samma pris

Priset är detsamma - men förpackningen har blivit mindre.

Det gäller även vissa yoghurt­paket, petflaskor och andra förpackningar i mataffären.

- Det är klart att det kan uppfattas som en smyghöjning, säger Konsumentverkets jurist Henrik Örnstedt.

Utan att vi lagt märke till det har en hel del livsmedels­förpackningar minskat i storlek de senaste åren.

Tillverkarna litar på att vi är vanedjur som plockar ner de varor vi brukar i kundvagnen. Problemet är att det vi lärt oss vara exempelvis ett standard­paket kaffe för 500 gram inte längre är det, utan ofta 450 gram.

När Göteborgs-Posten nyligen gick en runda i en vanlig mataffär hittade de hela 34 olika sorters kaffe i mindre paket än tidigare.

I läskhyllorna hittade de petflaskor med julmust som enbart rymmer 1,4 liter, trots att de kostar mer än julmusten i 1,5 litersflaskorna.

Se upp med färskosten

Och när det gäller Philadelphiaost måste man vara extra vaksam. Priset på hyllkanten är detsamma, men du får olika mycket beroende på vilken smak du väljer. Medan de vanligare smakerna säljs i 200-grams­paket, säljs smaker som pepparrot och medelhavstomat i 175-gramspaket.

Rapsolja, müsli och yoghurt är andra livsmedel som smygbantat.

I Arlas fall är det riktigt sofistikerat. I hopp om att dölja innehållets verkliga mängd har de ändrat mått på fil och yoghurtpaketen från liter till gram. Istället för 1 liter innehåller de nu 1 000 gram, vilket inte är samma sak, utan cirka 9,7 deciliter.

Enligt Livsmedelsverkets förordning som följer EU:s regler­ ska mängden flytande livsmedel anges i volymenheter som liter på alla paket.

”Rekommenderat pris”

Tillverkarna själva tillbaka­visar helt att det skulle handla om dolda prishöjningar. De GP har talat med påpekar att de bara sätter ett rekommenderat så kallat riktpris, men att handlarna sedan sätter det pris de själva­ vill.

Och de håller inte alls med om att någon skulle bli lurad av de krympta förpackningarna då det tydligt står på förpackningen hur mycket den innehåller.

- Det gäller att vara uppmärksam och titta på jämförpriset som ska finnas på alla förpackningar, säger Henrik Örnstedt, jurist på Konsumentverket och menar att det är det enda råd han kan ge.

Han förstår att många uppfattar det som en smyghöjning, men slår fast att så länge mängden innehåll tydligt står angiven på förpackningen, håller sig tillverkarna inom lagens råmärken.

Så säger reglerna

En förpackning får inte ge sken av att innehålla mer än vad den gör då det kan vilseleda köparen. Undantaget är frukostflingor, chips och liknande som behöver extra rymliga paket för att inte smulas sönder under transport. Det ska dock alltid stå på förpackningen hur mycket den innehåller. Vilken måttenhet som ska användas beror på om det är torr eller flytande vara. Flytande livsmedel ska enligt EU:s regler anges i volymenheter som liter eller deciliter, medan övriga livsmedel anges i kilogram. Även jämförpris ska anges.

Källa: Konsumentverket/Livsmedelsverket

Så här har de minskat förpackningarna

50 GRAM MINDRE KAFFE

Gevalia Milea, Gevalia Ebony, Gevalia Intensivo, Löfbergs Jubileum, Löfbergs Serenad, Löfbergs Kharisma, Arvid Nordqvist Eco, Arvid Nordqvist Reko och Arvid Nordqvist Solid innehåller numera 450 gram kaffe mot tidigare 500 gram.

MINUS 25 GRAM

Kavli hamburgerdressing har krympt från 450 till 425 gram

MINUS 5 GRAM

Nescafé espresso original innehåller nu 95 gram i stället för 100 gram.

MINUS 20 GRAM

Pågens kanelgifflar väger 280 gram i stället för 300 gram som förut.

1 DECILITER MINDRE

Apotekarnes julmust innehåller bara 1,4 liter mot normala 1,5 liter.

MINUS 25 GRAM

Philadelphiaost classic och light kostar liksom de smaksatta 19:95 kronor asken. Men då de innehåller 200 gram och smakerna medelhavstomat, pepparrot och grillad paprika bara innehåller 175 gram blir prisskillnaden fjorton procent. I stället för att betala 99:75 kronor kilot får man hosta upp 114 kronor kilot för smaken.

Fotnot: Priserna är hämtade i en Ica Kvantum-butik i Göteborg vecka 45. Listan speglar ett litet urval livsmedel och är därför inte fullständig, vare sig när det gäller varor eller fabrikat.

Arlas kommentar:

Arla vänder sig mot uppgiften att de velat dölja den verkliga mängden innehåll i sina fil- och yoghurtpaket och påpekar att de ändrat måttangivelse på uppmaning från Livsmedelsverket. Enligt Livsmedelsverkets rekommendation ska flytande livsmedel anges i volymenheter, men då såväl fil som yoghurt äts med sked ska de anges i gram - till skillnad från drickyoghurt som ska mätas i volymenheter.

Följ ämnen i artikeln