Dyrare hemtjänst i höstbudgeten

Uppdaterad 2015-09-18 | Publicerad 2015-09-17

C-ledaren: ”Det här gör mig oerhört upprörd”

Hemtjänsten blir dyrare, enligt regeringens höstbudget.

För de som är äldst och sjukast och behöver mest hjälp kan det bli en höjning på drygt 2 500 kronor per år.

Det får Centerns tf partiledare Anders W Jonsson att se rött.

– Att klämma åt den här gruppen för att kunna ge gratis glasögon och gratis läkemedel till barn gör mig oerhört upprörd.

I fjol föll regeringens planer på att höja avgifterna för hemtjänsten när riksdagen i stället röstade fram Alliansens budget.

Men förslaget försvann inte.

I höstbudgeten, som presenteras på måndag, finns det med igen, efter att ha varit ute på remiss under våren.

Arg som ett bi

Förslaget är att höja taket i maxtaxan med 211 kronor per månad från den 1 juli 2016.

I dag är maxtaxan, som de som behöver mest hjälp snabbt kommer upp i, 1 780 kronor i månaden, vilket då höjs till 1 991 kronor.

Om året innebär det en höjning med 2 532 kronor för den som måste betala den högsta avgiften.

Och det gör Anders W Jonsson, som har tagit över partiledarskapet för Centern under Annie Lööfs mammaledighet, arg som ett bi.

– Ja, jag är oerhört upprörd, säger han. Nu ger man sig på de allra äldsta och sjukaste som behöver hemtjänst och pungslår den gruppen på pengar – och delar ut gåvor till de breda väljargrupperna, i form av gratis glasögon och gratis läkemedel till barn.

– Det är en direkt omvänd fördelningspolitik. Och det här är ingen grupp som kommer att gå ut på gatorna och demonstrera – det är de för sjuka och för svaga för. Jag hoppas verkligen att pensionärsorganisationerna kommer att protestera mot detta, säger Anders W Jonsson.

”Bedrövligt”

Och pensionärsorganisationerna reagerar de med.

– Vi har ju anat att förslaget skulle komma tillbaka och det är naturligtvis lika bedrövligt den här gången, säger Christina Rogestam, ordförande för pensionärsorganisationen SPF Seniorerna och tidigare riksdagsledamot för Centerpartiet, till tidningen.

Det blir inte tvingande för kommunerna att höja avgifterna, men samtidigt minskas statsbidragen till dem med lika mycket som avgiftshöjningarna ger kommunerna.

– Det är ett sätt att tvinga kommunerna, säger Anders W Jonsson.