Efter dödsskjutningen av Eric, 20: Tidigare insats i Vasastan stoppades

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2018-08-07

Polisen jagade en man som satt i häkte när Eric Torell, 20, sköts ihjäl i Vasastan.

I början av sommaren fick polisen ett liknande larm från samma adress – men då avbröts insatsen i ett tidigt skede när operatörerna upptäckte att mannen satt häktad, uppger källor för Aftonbladet.

– Regionledningscentralerna har mer eller mindre blivit ett slags call center, säger professor Stefan Holgersson.

Polispatrullen som skickades till Vasastan i Stockholm tidigt på morgonen den 2 augusti var på jakt efter en beväpnad person som siktats i kvarteret.

Från operatörerna på polisens ledningscentral fick de uppgift om att det kunde handla om en våldsman i 40-årsåldern som tidigare placerat ut sprängmedel och dödshotat en kvinna med koppling till en bostad på adressen.

Men som Aftonbladet kunde avslöja i går satt mannen egentligen häktad på Kronobergshäktet i Stockholm.

Insatsen slutade med att Eric Torell, 20, med Downs syndrom, dök upp med ett leksaksvapen och blev ihjälskjuten av polisens verkanseld när han inte svarade på uppmaningarna om att lägga ifrån sig föremålet.

Stoppade insats på adressen

Enligt Aftonbladets källor fick polisen ett liknande larm från samma adress i början av juni. Men då avbröts insatsen i ett tidigt skede efter information om att den utpekade våldsmannen satt häktad.

Det datasystem som styr arbetet på polisens regionledningscentraler heter STORM och där gör operatörerna slagningar utifrån bland annat adresser, personnummer och telefonnummer.

Men i STORM framgår inte uppgifter om huruvida en person till exempel sitter häktad. Det måste operatören göra en separat slagning på i polisens personuppgiftssystem.

Kritisk till sammanslagningar

Och vid stressade situationer faller ofta de här sökningarna bort, uppger flera källor för Aftonbladet:

– Information som att en person sitter häktad måste man aktivt leta efter.

Stefan Holgersson är professor i polisvetenskap och skrev förra året en rapport om polisens regionledningscentraler.

Han är kritisk till polisens ombildning av mindre länskommunikationscentraler till större regionledningscentraler och menar att polisen har tappat mycket av sin lokalkännedom när ledningscentralerna vuxit och fått större områden att hantera.

– Regionledningscentralerna har mer eller mindre blivit ett slags call center för dem som jobbar där. Det här är ett problem som det har flaggats för att kommer leda till att folk kommer att dö. Man missar information, man har inte koll på ytan och personer, säger Stefan Holgersson till Aftonbladet.

Lägger locket på

Han är inte insatt i det aktuella fallet i Vasastan men menar generellt att personkännedom och kunskap om områden och situationer ger en större trygghet än att bara förlita sig på STORM.

– Det här systemet får ett väldigt stort fokus men det gör också att det är svårt att få en överblick, det noteras väldigt mycket där och det är ofta långa texter och även om den här avgörande informationen kanske står i historiken så kanske du inte har tid av olika skäl att läsa den, säger Stefan Holgersson.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen i Stockholm som hänvisar alla kommentarer till Särskilda åklagarkammaren som utreder dödsskjutningen av Eric Torell. Chefsåklagare Martin Tidén vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till ett pressmeddelande som gick ut i fredags.