Han vägrar lämna hemmet: ”Känns tryggare”

Publicerad 2018-07-21

I den lilla byn Lafors, som ligger vid vägen som delar brinnande mark från obränd mark i Enskogen, har nästintill alla evakuerat för egen maskin.

Men det finns tre personer som inte ger sig iväg.

– Så länge jag kan vara hemma och veta att mitt hus står, så känns det tryggare, säger Anders Johnsson, 63, som är en av dem.

Anders Johnsson bor i Lafors som ligger på vägen som är en naturlig begräsning för branden i Enskogen. Just där kraftsamlar räddningstjänsten för att branden inte ska sprida sig.

De flesta av hans grannar har evakuerat för egen maskin, men själv vill han inte lämna.

– Man vill bara vara hemma och se till att ens hem inte brinner. När jag är där känns det lugnare, säger han.

Kring hans hem pyser röken från marken. Tidigare var Aftonbladets team på plats. När vi återvände för intervjun hade polisen spärrat av och låter bara boende passera.

– Man tänker inte så mycket, man vill bara vara hemma så länge man kan, säger Anders Johnsson.

Nedbrunnen mark

En bit norr om Lafors har Anders Johnsson en del skog och en jaktstuga. Han räknar med att den är borta, då den ligger bredvid hans brors garage som har brunnit ner. Men han vet inte.

– Det är jättejobbigt när man inte vet, det finns inget värre än ovisshet.

Anders Johnsson hade sett fram emot fågeljakten under våren. Om stugan är borta känns det nästintill meningslöst att sätta upp en ny.

– Det kommer inte finnas någon skog på 30 år kanske, det får man ta när det här är klart.

Besviken på information

Lafors ligger mitt i Ljusdals kommun, mitt bland alla bränder. Anders Johnsson känner besvikelse över att han inte fått tillräckligt mycket information.

– Det är jättejobbigt. Nu när vi lärt oss att leva i ett informationssamhälle, så fungerar informationen inte.

Han vet inte när han kommer vara trygg i sitt hem igen. Men han stannar kvar tills den dag polisen kommer och tvingar honom.

– Åker jag bort då vet jag inte någonting, på grund av att informationen inte fungerar. Och så har jag min säng att sova i, så det är mycket bättre.