Svensk kvinna död i lavin i Schweiz

Uppdaterad 2019-01-16 | Publicerad 2019-01-15

En svensk kvinna i 20-årsåldern har dött i de schweiziska Alperna.

Enligt uppgifter i lokala medier åkte hon skidor offpist när en lavin löste ut.

– UD känner till att en svensk kvinna omkommit i Schweiz, säger Buster Mirow Emitslöf på UD press.

Kvinnan ska ha arbetat som skidlärare, och på tisdagseftermiddagen befann hon sig tillsammans med flera andra personer på berget Mont Gond i södra Schweiz.

Vid klockan 13 drogs kvinnan med i en lavin. Lokala medier rapporterar att hon hade en lavinsändare, vilket gjorde att hon snabbt kunde hittas. Trots det gick hennes liv inte att rädda.

– UD känner till att en svensk kvinna omkommit i Schweiz, men vi har ingen information att lämna om omständigheterna kring händelsen, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s kommunikationsavdelning.

Han fortsätter:

– Kvinnan är hemmahörande i Götaland, och hennes anhöriga är underrättade.

Många döda

Det har snöat kraftigt på flera håll i Alperna under de senaste dagarna. I området där svenskan befann sig låg lavinfaran på tre av fem.

Under januari har över 20 personer har dött i väderrelaterade olyckor i Europa. Bara i Österrike uppges sju skid- och snowboardåkare ha omkommit på en dryg vecka.

By isolerad

I södra Tyskland isolerades en by när en lavin drog in i helgen. Enligt tidningen Der Spiegel begravdes 150 meter av vägen till byn av snömassor. Polisen uppger dock att invånarna klarar sin försörjning, så någon evakuering är inte aktuell.

Följ ämnen i artikeln