Från hot till smicker - Trump byter taktik mot Kim

President Trump har bytt taktik mot Nordkorea.

När det inte fungerar med hot försöker Trump med smicker i stället inför toppmötet i Hanoi.

Men precis som förra gången är den troliga utgången att Kim vinner mer på kärleksaffären än västvärlden.

Efter toppmöte nummer ett försökte Donald Trump sälja in utgången som en extremt stor framgång trots att det enda påtagliga resultatet var några allmänt hållna meningar på ett halvt A4-ark om en kärnvapenfri Koreahalvö. En skrivning som gav Kim Jong-un möjlighet att kräva att USA ska dra bort sitt kärnvapenparaply från Sydkorea.

Trump twittrade självsäkert att "Nordkoreas kärnvapen utgör inte längre något hot". En stor lögn av den enkla anledningen att den stalinistiska diktaturen har kvar sina kärnvapen och kan använda dem.

En viktigt positiv effekt fick dock mötet. Nordkorea har inte gjort några nya kärnvapen- eller missiltester. Krigsretoriken i falsett har nästan avstannat helt. Känslan är åtminstone att läget lugnat ner sig och att något akut hot inte existerar. För tillfället kan vi alla sova lugnare om natten.

Men det är en falsk trygghet. Grundproblemet kvarstår.

”Ingen brådska”

Inför mötet mellan de två i Vietnam försöker Trump sänka förväntningarna på ett genombrott. Nu gäller det bara att hålla processen igång så inga hot från Nordkorea ska ruinera hans chanser till omval nästa år.

– Jag har ingen brådska, är Trumps budskap inför mötet. Så länge det inte sker några vapentester är vi nöjda.

Det är ett väldigt annorlunda tonläge än det som rådde inför mötet i Singapore då Trump krävde en fullständig, oåterkallelig och verifierbar nedmontering av Nordkoreas kärnvapen.

Det verkar som Trump bytt förhandlingstaktik och nu försöker smickra sin motståndare till att gå med på eftergifter.

"Utan kärnvapen skulle Nordkorea snabbt kunna bli en av världens mest framgångsrika ekonomier. De har större potential att växa än något annat land", twittrar presidenten.

Inte så noga

Ett skäl att lägga mötet i Vietnam var för att visa Kim att det går att vara en kommunistisk enpartistat, ha blomstrande ekonomisk tillväxt och samtidigt vara kompis med USA. Vietnam snarare än Kina skulle vara en modell för Nordkorea att sträva efter.

Smickerlinjen är en fortsättning på Trumps uppträdande efter mötet i Singapore där han bland annat sagt att han blivit kär i Kim och att de två utväxlar fina brev.

Kanske har de två på riktigt utvecklat en god personkemi eller så är det bara förhandlingstaktik från USA:s president.

Hittills är det dock Nordkorea som fått ut mest av kärleksaffären. De har åtminstone foten i dörren till världens finrum utan att ha gett upp en enda kärnvapenstridsspets. Kina är inte längre lika noga med att upprätthålla de ekonomiska sanktionerna eftersom pressen från Trump minskat.

Vinna tid

I förhandssnacket talas det om någon form av symbolisk uppgörelse i Hanoi där man kommer att deklarera att Koreakriget är över. Kanske kommer USA att släppa en del på sanktionerna för att uppmuntra Kim Jong-un att ta nästa steg mot en nedrustning av kärnvapnen. Nordkorea går kanske i gengäld med på att stänga sin kärnanläggning i Yongbyon.

Men det är svårt att hitta experter på området som tror att Nordkorea på riktigt är beredda att göra sig av med sina kärnvapen. Snarare handlar det om att ta små steg för att hålla Trump och omvärlden på gott humör och vinna tid.

Nordkoreas mål är inte att skrota sina kärnvapen. Tvärtom vill Kim Jong-un att mötena med Trump ska sluta med att omvärlden erkänner Nordkorea som kärnvapennation.

Kärnvapnen är den nordkoreanska regimens livförsäkring. Alla begriper att det inte är någonting man gör sig av med frivilligt.

Inte ens om Trump brer på tjockt med beröm och smicker.

Följ ämnen i artikeln