Om skolorna var bra skulle eleverna gå kvar

”Integrationen, Kristina Axén Olin, hur vill du lösa den?”

Jag läser det i tidningen och jag har sett henne säga det i teve:

”Bättre kvalitet i skolorna. Och bostadsrättsomvandling i förorterna.”

Bostadsrättsomvandling?

Hon är ju för rolig den där.

Jag tänker inte ta striden huruvida hyresrätt eller bostadsrätt är den bästa boendeformen, i alla fall inte här och nu. Kanske vill man äga sin lägenhet, kanske vill man det inte. Kanske betalar man sin hyra varje månad och (i alla fall i teorin) får service i utbyte. I Fisksätra, där jag bor, fungerar det sådär.

När vi hade en politikerutfrågning precis före valet ställde sig Elmi, som bott i området i 30 år, och klagade över just bristen på service. Trappor som lämnas osandade och isiga, rutor som förblir krossade.

”Det är ingen politisk fråga” konstaterade de borgerliga representanterna. Kd:s kille svarade dessutom med en undran: ”Om ni i stället för att prata om rättigheter, la er energi på att gemensamt gå ut och skotta …”

Tja, så kan man få tycka om man vill.

Men goddag yxskaft, bostadsrättsskon klämmer även nån annanstans: Vem kan köpa sin lägenhet på ren vilja? Det är inte direkt så att banken går ner i brygga och sen kastar lån över folk. De brukar tycka att fasta och höga inkomster är en bra grej. Vilket är rätt ovanligt i de förorter som kallas ”segregerade”.

Så det här med bättre kvalitet i skolorna – gärna! You go girl! Men i vår borgerliga kommun har Fisksätras barn valt bort sina skolor. De går över hela stan men inte här. Helt okej att kunna välja tycker jag.

Några kanske skulle säga att skolor är viktiga för sammanhållningen i ett område, men lägg det åt sidan. För om skolorna var riktigt bra här, då skulle eleverna gå kvar. Problemet är att de inte är det. Av den enkla anledningen att förutsättningarna är helt andra än i låt säga Saltsjöbaden.

Här finns nyanlända krigstraumatiserade barn från Afghanistan, för att ta ett exempel. De kräver mer resurser. Ska få göra det.

Jag hoppas att</span> det är vad Axen Olin menar, att hon inser att det behövs mer cash till förortsskolorna, att det är här de bästa lärarna ska finnas, med bra lön och villkor. Om det är så, då skaffar jag mig en KAO-vimpel direkt.

Underligt då att jag tvivlar.

Följ ämnen i artikeln